Terugblik op het General Counsel Najaarscongres 2019

Als je een banaan pelt, begin je dan vanaf de bovenkant, zoals een normaal mens, of pel je hem vanaf de onderkant, zoals een maniak? Een vreemde vraag, maar relevanter dan je zou denken voor het thema Leiderschap, Diversiteit en Inclusie van het General Counsel NL Najaarscongres van dit jaar; en als er één ding is dat je opsteekt van dit evenement, dan is het wel dat Nederlanders veel minder normaal zijn dan we denken.

Echte diversiteit omarmend, werd het congres gehouden in een voormalig asielcentrum dat nu is omgebouwd tot een duurzaam en hip ontmoetingscentrum, een leuke afwisseling. Bij aankomst werd een buffet met kleine hapjes geserveerd en al snel was de ruimte gevuld met gesprekken. Na een inleiding door GCN’s oprichters Petra van Hilst en Michiel van Straaten, over o.a. GCN’s EQUAL in LEGAL D&I initiatief, volgde een uitgebreid inzicht in culturele diversiteit door Wanne Wiersinga, een expert op het gebied van cross-cultureel management. Wanne ging in op de belangrijkste aspecten van hoe je een meer samenhangend en succesvol cultureel divers juridisch team kunt opbouwen en leiden. De beste manier om iets te proeven van waar deze keynote over ging, is om u een aantal van haar verrassende inzichten voor te leggen.

Culturele diversiteit en de Nederlanders

Ten eerste, in tegenstelling tot wat u misschien denkt, past een Nederlander die in Frankrijk werkt zich niet aan om meer Frans te worden, maar wordt in feite meer Nederlands. Bij interculturele contacten worden culturele verschillen geaccentueerd en vaak versterkt, waardoor een grotere culturele kloof ontstaat. Als je Nederlander bent, is de oplossing natuurlijk niet om knoflook om je nek te dragen en stokbrood mee naar je werk te nemen, maar in plaats daarvan moet je je bewust zijn van de verschillen en de misverstanden waartoe ze kunnen leiden. We zouden de hele dag kunnen praten over hoe ongewoon de rest van de wereld is, maar het is veel zinvoller en veel leuker om ons te richten op wat de Nederlanders eigenaardig maakt.

Een vreemd aspect van het leven in Nederland is dat we graag willen dat onze superieuren nuchter, benaderbaar en grappig zijn, net als wij. Toch denkt het grootste deel van de rest van de wereld daar anders over en functioneert volgens strikte en formele hiërarchieën. Onze liberale manieren komen tot uiting in de manier waarop wij onderhandelen, via het moeizaam verlopende proces van ‘polderen’. Combineer dit met de neiging om zeer direct te zijn en je krijgt een zeer krachtige cultuur.
Voor Nederlanders is het een vaststaand feit, voor buitenstaanders is het misschien beledigend, frustrerend en zinloos. Het feit dat België en Nederland de cultureel meest verschillende buurlanden ter wereld zijn, is het bewijs van onze eigenaardigheid. Het is geen geheim dat Nederlanders graag de draak steken met onze zuiderburen, en onze buren met ons; dus, de volgende keer dat je een Belg ontmoet, zeg hem dat je het begrijpt en ga dan verder met onze gezonde rivaliteit.

General Counsel Award 2019-2020

Na deze verhelderende keynote presenteerden de drie finalisten van de General Counsel Award 2019-2020 hun pitches van 10 minuten. De finalisten werden eerder dit jaar uit een groep GC-genomineerden geselecteerd door een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Mildred Roethof, regisseur en televisieproducent, Simone Davina, General Counsel en Board Member van Siemens UK en D&I Ambassadeur en Hans van Oosterhout, Professor Corporate Governance aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University en Lead Instructor bij het General Counsel Executive Program.

Finaliste Margreet Hoekstra, General Counsel van T-Mobile Nederland, was niet in de gelegenheid het congres bij te wonen, maar sloot zich bij ons aan door middel van een live verbinding vanuit Athene en een opgenomen videopresentatie, met in het bijzonder de onder haar toeziend juridisch oog door de Europese Commissie gegeven goedkeuring voor de overname van Tele2 door T-Mobile.
Daarna volgde een tot nadenken stemmende pitch van de General Counsel van Stedin Group, Suzanne van Nieuwenhuijzen; moet een General Counsel het succes van zijn of haar bedrijf boven alles stellen of zich richten op wat juist is? Suzanne liet ons zien dat het allebei kan.

Maar uiteindelijk was het Yu Lian de Bakker, de General Counsel van PVH Europe, die met de prijs naar huis ging. Zij inspireerde ons allen met haar verfrissende aanpak om de spirit van haar juridische afdeling nieuw leven in te blazen en het potentieel ervan te maximaliseren. De “work hard – play hard” werksfeer, haar veelzijdige juridische team van 25 FTE’s en hun bereidheid om initiatief te nemen, zoals bleek uit de rechtszaak tegen Facebook voor het niet nemen van verantwoordelijkheid in de verspreiding van nepadvertenties, hebben de juridische afdeling terecht de titel van ‘the double-stitching of PVH’ opgeleverd.

Felicitaties aan Yu Lian! We kijken uit naar wat de toekomst voor jou en je juridische team nog in petto heeft.

GCN Netwerk Borrel en Bietenballen

De dag werd afgesloten met een gezonde portie ‘bietenballen’ en goede gesprekken. Al met al weer een geslaagd congres en zoals Wanne Wiersinga al aangaf: de volgende keer dat je een banaan pakt, ‘doe ‘ns gewoon normaal’ en probeer hem van de onderkant af te pellen.

GCN Roundtables over Leiderschap, Diversiteit & Inclusie

Samen met 24 deskundige moderatoren werden 12 GCN Rondetafels georganiseerd en best practices gedeeld over onderwerpen als leiderschap, Me Too, gendergelijkheid in de juridische wereld, D&I Board trends en Culturele Diversiteit (zie het overzicht hieronder).

Veel dank aan alle moderatoren die de GCN Roundtables hebben voorbereid en gemodereerd! Hieronder de foto’s van de moderatoren van de GCN Roundtables.