GC aan ’t woord | Anne Veldhuizen | Rituals

Anne Veldhuizen | Rituals

Anne Veldhuizen ging zo’n 7 jaar geleden bij Rituals Cosmetics aan de slag als Global General Counsel.

Rituals was mijn eerste inhouse rol. Daarvoor werkte ik ruim 10 jaar als advocaat met een focus op IE en mededingingsrecht. Als advocaat had ik mijn zinnen gezet om Rituals binnen te halen als cliënt en ging ik met Rituals in gesprek. Uiteindelijk werd dit een reverse take-over en ging ik bij Rituals aan de slag. Mijn opdracht was een juridische afdeling te bouwen om de explosieve groei van het bedrijf te ondersteunen. Inmiddels zijn we een team van 9 juristen in Amsterdam en Keulen en zijn we de go-to-lawyers van Rituals. We zijn verantwoordelijk voor de wereldwijde juridische aangelegenheden en de compliance agenda.

Rituals is een Nederlands wellbeing merk dat wereldwijd opereert. Het hoofdkantoor van Rituals zit in het centrum van Amsterdam. Onder het Rituals merk worden cosmeticaproducten verkocht voor bad, lichaam en geuren voor in huis. Best sellers van Rituals zijn onder andere shower foam, natuurlijke gezichtsverzorging en kaarsen en geurstokjes voor in huis. De producten van Rituals zijn affordable luxury voor elke dag. De collecties zijn geïnspireerd door oeroude rituelen. Rituals’ motto is: “We’re not here to sell you beauty, we are here to make you feel good.

Rituals verkoopt haar producten via verschillende kanalen.

  • Het eigen retail kanaal met Rituals-winkels is hierin het meest prominent. Rituals heeft meer dan 1.000 winkels wereldwijd. De meest gevestigde markten liggen in Europa. Een groeiregio voor Rituals is APAC waar Rituals deels zelf en deels via partnerships haar merk uitrolt. Dit jaar opent Rituals bijvoorbeeld een eerste winkel in China. In Amsterdam in de Kalverstraat hebben we onze flagship store ‘The House of Rituals’. Dit is echt de proeftuin van het merk. Op de bovenste verdieping zit de Mind Oasis om je lichaam en geest op te laden met sessies zoals bijvoorbeeld een brain massage. Rituals groeit explosief. We openen zo’n 2 winkels per week.
  • Rituals’ online kanaal www.rituals.com en de eigen winkels bieden steeds meer een omnichannel experience. Als iets in de winkel niet meer op voorraad is, kan het vaak alsnog online gekocht en thuis bezorgd worden. Klantcontact staat centraal. Rituals is inmiddels 3 jaar op rij als het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland verkozen. We hebben een CRM programma MyRituals om een community te creëren.
  • Naast eigen winkels verkoopt Rituals haar producten ook via shop-in-shops in luxe warenhuizen, parfumerieën en online partners zoals de Bijenkorf, El Corte Inglés, Douglas en asos.com. Rituals heeft wereldwijd meer dan 3400 shop-in-shops. Ten vierde opereert Rituals ook een Travel line of business met verkooppunten op luchthavens, en met Rituals producten in circa 3500 luxe hotels en in de businessclass van verschillende airlines.

Duurzaamheid staat bij Rituals hoog in het vaandel. Rituals heeft vorig jaar een B Corp certificering ontvangen, een duurzaamheidscertificaat. De collecties worden allemaal ten minste 90% van natuurlijke oorsprong. Rituals heeft ook steeds meer refill concepten. Al met al een heel leuk en divers bedrijf om voor te werken.

The Art of Soulful Living | Rituals

Het Legal Team

In 2016 was ik de enige General Counsel. Inmiddels is het team gegroeid tot een team van 9 juristen inclusief mijzelf. Dit is een mooie groei geweest met het bedrijf mee: van fire fighters, naar business partners tot de strategische rol die we nu steeds meer hebben. We proberen zo’n 3 keer per week op kantoor te zitten en hebben 2 vaste teamdagen in Amsterdam.

We hebben het team ingedeeld aansluitend bij de focuspunten van Rituals. Met deze deze business partner rollen proberen we echt een verlengstuk van de business te zijn: de go-to-lawyers. Binnen het legal team hebben we een Brand Office dat zich bezighoudt met clearance van de nieuwe productnamen en campagnes, de portfolio beheert en achter copycats aangaat. Daarnaast hebben we een Privacy Office dat alle data gedreven projecten mogelijk maakt, de business traint en aan het privacy compliance framework bouwt. Verder is een senior rol in het team Real Estate en Procurement met een focus op riskmanagement op de lease portfolio en de bouw van alle winkels. De andere rollen in het team in Amsterdam hebben een focus op Partnerships en Digital inclusief legal operations. We zijn naast de juridische aangelegenheden ook verantwoordelijke voor de governance en compliance agenda. Als GC adviseer ik de board en het internationale management team. Ik ben een meewerkend voorvrouw en werk aan strategische projecten. We hebben een aantal jaar geleden een selectief distributiestelsel ingevoerd. In de bouw en handhaving daarvan gaat veel werk zitten. Verder is de opening in China een groot project. Het derde project waar ik nu aan werk is het sluiten van partnerships voor de APAC regio waaronder Maleisië, Singapore en Thailand en een aantal landen dat eraan staat te komen. We hebben een nieuw territory developer template ontwikkeld inclusief een SPA term-sheet voor een exit.

De meest recente toevoeging aan het team is een Legal Counsel DACH in ons lokale hoofdkantoor in Keulen. Zij gaat als territory counsel Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ondersteunen met een focus op real estate en retail compliance. We hebben als legal policy ingevoerd dat markten vanaf een bepaalde grootte ook lokaal een legal business partner krijgen die wel onderdeel blijft van het centrale juridische team. Dit geeft weer een heel nieuwe dimensie aan het team. De voertaal was al wel Engels maar nu hebben we een collega op een andere locatie die wel aansluiting moet houden. We gaan in oktober met bijna het hele team meedoen aan de Amsterdam Marathon (8 km of 21 km).

Hoe divers zijn we? We hebben nogal een vrouwenteam. 8 vrouwen en 1 man. Daarnaast zijn er inmiddels 3 nationaliteiten vertegenwoordigt maar de meerderheid is Nederlands. Het kan dus wel wat diverser.

Eigen strategische projecten

Een van de uitdagingen van het legal team is om naast het ondersteunen van de explosieve groei ook toe te komen aan de eigen strategische projecten. Als je niet oplet dendert de trein door en schieten eigen projecten erbij in. We proberen elkaar scherp te houden om projecttijd te blokken en tijdens ons wekelijkse overleg ook steeds iets te delen met elkaar over de legal projecten die lopen. Rituals is niet beursgenoteerd en groeit heel hard. Dat maakt dat we heel wendbaar zijn maar ook dat ik wat meer moeite moet doen om de Compliance en Governance agenda voor het voetlicht te brengen.

Compliance

Legal compliance bestaat bij Rituals met name uit privacy, competition en de compliance onderwerpen in onze code of conduct waaronder bribery, fraude en de whitsleblower. Om deze onderwerpen goed te laten landen is het heel belangrijk om de business door en door te kennen en dit als vertaalslag mee te nemen in bijvoorbeeld een training. We proberen aan te sluiten bij bestaande initiatieven en casussen te behandelen die uit het leven gegrepen lijken. Awareness is het belangrijkste thema van de compliance agenda. We werken zowel met e-learning als met classroom trainingen. Voor de e-learning sluiten we aan bij het platform waar ook alle retail trainingen op staan. De module waar compliance onderdeel van is heet de Rituals Fundamentals. Iedereen moet die module doen zowel op de hoofdkantoren als in de winkels. De classroom trainingen zijn steeds maatwerk. Om ook de landen goed aan te haken hebben we dit jaar een roadshow langs alle kantoren voor een gecombineerde training over privacy, security en risk. Onze DPO verzorgt daar het legal deel van de cursus.

Een ander belangrijk speerpunt in onze compliance agenda is dat de business zelf verantwoordelijk is, integrated compliance. Als de business die ownership goed voelt onstaat er vanzelf vraag naar compliance trainingen en ondersteuning. Met die ownership zit het bij Rituals gelukkig wel goed. Zo hadden we bij Rituals overinschrijvingen voor onze Data Protection Board en team aan privacy champions. Bij legal zorgen we dus vooral voor awareness en advies aan de business. Maar het hele  team is eigenwijs genoeg om ook richting te durven geven en het praktisch te houden.

Daarnaast bestaat de compliance component om voor te sorteren op nieuwe regelgeving bijvoorbeeld op het gebied van ESG en de AI Act. Legal is goed aangesloten bij de multidisciplinaire teams die hier hun schouders onder zetten. We zijn als legal team nog wel op zoek naar een manier om hier structureel meer grip op te hebben. We vertrouwen nu vooral op nieuwsbrieven en webinars van onze legal suppliers.

Nuttuin en Imker

Buiten mijn werk ben ik veel te vinden in onze tuin. Ik woon in Amsterdam-Noord met mijn man en onze 3 kinderen van 8, 5 en 1. Een fijne plek tussen stad en land. Tijdens corona heb ik me helemaal gestort op tuinieren. We hebben een siertuin en een nuttuin met kippen, bijen en groente en fruit. Heel leuk om me af en toe in mijn imkerpak te hijsen of een tomaat uit eigen tuin te oogsten. Daarnaast houd ik erg van koken voor vrienden. Mijn favoriete gerecht deze zomer is bouillabaisse. Perfect voor een zomerse lunch. Aangezien ik met mijn team ga rennen in oktober zou ik wel iets meer mijn renschoenen mogen aantrekken.

Over de auteur(s)

GCN, the network for General Counsel - GC aan 't woord