Er zijn zo’n 750 eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen in Nederland. Hoe zit het met de diversiteit binnen deze groep en binnen GCN?

Schermafbeelding 2017-06-20 om 15.10.31Eerst wat cijfers. Uit het General Counsel NL Benchmarkonderzoek 2016 blijkt dat 69% van de GCs in Nederland man is en 31% vrouw. Veel van hen zijn aangesloten bij General Counsel Netherlands, maar niet allemaal. Van de bij GCN aangesloten GCs is 57% man en 43% vrouw. Dus dat is al iets diverser… GCN hecht sterk aan diversiteit, zo voelen ook veel buitenlandse GCs – werkzaam in Nederland – zich thuis binnen onze community.

Diversiteit gaat natuurlijk veel verder dan de verhouding man/vrouw en nationaal/internationaal. Een van de kenmerken van GCN is dat er GCs zijn aangesloten vanuit de meest uiteenlopende bedrijven uit alle denkbare branches. En de een geeft alleen leiding aan zichzelf, terwijl de ander wereldwijd honderden juristen aanstuurt. Hoe zit het met leeftijd? Bij GCN zijn GCs aangesloten van begin 30 tot ruim over de 60 jaar. En de all-in bruto jaarsalarissen lopen uiteen van minder dan 75K tot ruim 400K. Hoe divers kan je het hebben?

Toch valt er nog een wereld te winnen. Hoewel de leeftijden uiteenlopen, is de gemiddelde leeftijd 47 jaar, zijn witte hetero mannen flink oververtegenwoordigd en is het ‘ons-kent-ons-van-vroeger’ gehalte hoog. Meer diversiteit kan zo te zien geen kwaad, zeker in deze tijd van disruptie – binnen en buiten de juridische wereld.

CEO’s en andere leidinggevenden van GCs lijken dit ook te vinden. De gemiddelde GC van 47 die om welke reden dan ook zijn of haar baan verliest, vindt minder snel dan vroeger een nieuwe passende functie. Er worden nieuwe en andere eisen gesteld aan GCs. Bedrijven geven de voorkeur aan fris-alleskunnend bloed “met 5 tot 10 jaar relevante werkervaring.” Soms gedreven door de wens naar meer diversiteit, soms ook vanwege budgettaire redenen.

Maar hoe overheersend moet diversiteit zijn bij het selecteren van nieuwe GCs? Hoe rechtvaardig en terecht is het als 50-plussers moeilijk een mooie functie kunnen krijgen? Is het werkelijk kritisch kijken naar de sterke en zwakke GC-capaciteiten van elk individu niet belangrijker dan aansturen op meer diversiteit of goedkopere krachten? Waarschijnlijk wel. Het vergt een open mind van zowel bedrijven als headhunters, maar bovenal ook van de GCs zelf.

GCN draagt graag haar steentje bij in deze discussie. Om te faciliteren dat GCs meer dan ooit bezig kunnen zijn met het verder ontwikkelen van zichzelf. In de meest uiteenlopende opzichten. Waarbij ouderen bijvoorbeeld open staan voor input en suggesties van jongeren en andersom. En waarbij GCs van grote bedrijven leren van GCs van kleine bedrijven en andersom. Het binnen GCN kennis delen en kennissen maken helpt je niet alleen om je werk beter uit te voeren, maar draagt ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Deze open mind vinden wij belangrijker dan diversiteit als doel.

In dit kader past dat GCs die zich onderscheiden door persoonlijke ontwikkeling nadrukkelijk het podium krijgen. Om het vak verder te professionaliseren en bekendheid te geven, is het goed als rolmodellen hun verhaal kunnen doen en gewaardeerd worden. Daarvoor is alle ruimte tijdens het General Counsel NL Najaarscongres op 6 oktober waar een aantal van de genomineerden van de General Counsel Award in het Auditorium op het Hoofdkantoor van Randstad hun verhaal delen. Iedereen kan een GC nomineren. Nomineren kan nu via deze link!

Button-GCN