_DSC5128 kleinst1. Bij welk bedrijf werk je? Wat doet het bedrijf en waar is het fysiek gevestigd? Andere relevante zaken mbt het bedrijf, bv hoeveel mensenwerken er, wie is/zijn de eigenaren, wat is de cultuur/missie etc.

Ingram Micro Commerce & Fulfillment Solutions is een onderdeel van Ingram Micro Inc., dat  in 1979 is begonnen als distributeur van grote electronica  merken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Irvine, Californië. Inmiddels levert het bedrijf wereldwijd ook Cloud en Lifecycle Services en Technology Solutions. Ingram Micro  heeft  vestigingen in meer dan 45 landen en wereldwijd meer dan 30.000 medewerkers. Ingram Micro Inc. is een Fortune 100 company,  de grootste IT-distributeur wereldwijd. Het onderdeel waar ik werk, levert high-tech e-commerce oplossingen aan merken en retailers; services zijn bijvoorbeeld fulfilment, retouren logistiek, online marketing en internationaal carrier management. Vanuit onze high-tech warehouses, verspreid  over de hele wereld kunnen wij met onze jarenlange ervaring  specifieke IT-oplossingen en een technology platform bieden, en kunnen we merken en retailers  (internationaal) laten groeien. Merken kunnen bijvoorbeeld hun voorraden via ons platform aansluiten op online marktplaatsen zoals  Zalando, eBay en Amazon en uiteraard op hun eigen website. Wij zorgen dan voor picking, packing, de juiste labeling en zeer snelle levering B2C en B2B. Ook leveren wij customer service- en, merchant of record diensten (afhandeling van de VAT in Europese landen) dus eigenlijk alles om het de klant zo makkelijk  mogelijk te maken om zowel online als offline te verkopen . We zijn er trots op dat we toonaangevende merken tot onze klantengroep mogen rekenen, vaak ook merken die ooit als start-up bij ons zijn begonnen.Wij werken voor o.a. bol.com, de Bijenkorf, Sonos, Superwinkel en Ace & Tate.  Eind 2016 is Ingram Micro overgenomen door HNA Group, een grote Chinese investeerder, maar we blijven opereren onder de naam Ingram Micro. De cultuur van Ingram Micro is gericht op waarden als innovatie, integriteit, teamwork en respect, leren en sociale verantwoordelijkheid. Onze missie is bij elke order, waar dan ook en elke dag opnieuw, een optimale klantbeleving te bewerkstelligen en daarmee loyale klanten te creëren.

2. Wat is jouw functie? Welk gebied (territoriaal / rechtsgebieden etc) wordt door jou bestreken?

Mijn functie is Manager Legal. Ik heb begin 2015 de advocatuur verlaten en ben als eerste jurist bij (destijds) Docdata begonnen om een juridische afdeling op te zetten. Als advocaat had ik soms het gevoel dat ik graag eerder betrokken was geweest bij kwesties en ook was ik nieuwsgierig naar de besluitvorming en manier van werken in de business in plaats van daarbuiten. Het was een sprong in het diepe en ik heb de afgelopen jaren veel geleerd. Uiteraard werkte Docdata voor mijn komst met externe advocaten maar een jurist binnen het bedrijf, dat is toch anders. Eind van dat eerste jaar werd Docdata overgenomen door Ingram Micro. Ik ben nog steeds verantwoordelijk voor de Commerce & Fulfilment Solutions die door bepaalde entiteiten in Nederland worden verleend aan Nederlandse en andere Europese partijen, maar ook aan bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven die in Europa verkopen. De rechtsgebieden die ik manage en zo nodig uitzet zijn zeer divers:: arbeidsrecht, commerciële contracten met klanten, contracten met vervoerders, huurcontracten, inkoopcontracten, privacy gerelateerde zaken, e-commerce, intellectuele eigendom; eigenlijk alle juridische kwesties waarmee wij te maken krijgen. Daarnaast ben ik nu bezig met een groot project om nieuwe business vanuit de US juridisch uit te rollen over Europa. De juridische aspecten  van de business waarin ik werk zijn zeer toekomstgericht.

3. Hoe ziet je team er uit? Besteed je veel of juist weinig uit en waar let je dan vooral op?

Zelf werk ik in Waalwijk en ben ik verantwoordelijk voor de Commerce & Fulfillment Solutions die door bepaalde entiteiten in Nederland binnen Europa worden verleend. Daarnaast is in  Nederland een jurist werkzaam op een ander gebied, namelijk Cloud. Ingram Micro heeft er een paar jaar geleden voor gekozen om in EMEA een aantal juristen in de landen zelf te hebben en daarnaast Legal Support  te leveren vanuit Sofia, Bulgarije en waar mogelijk maken we daarvan gebruik. In Sofia hebben wij eveneens een ‎Vice President Legal & Associate General Counsel. De internationale juristen komen regelmatig bij elkaar in Sofia

Ik moet de ene keer meer uitbesteden dan de andere keer. Ook de omstandigheid dat pas sinds 2015 Legal binnen mijn bedrijfsonderdeel een rol heeft, brengt met zich dat veel zaken moesten worden opgezet. Als ik met advocaten werk, let ik er met name op of ik echt op iemand kan bouwen en dat we aan één woord genoeg hebben. Ik kies voor verschillende advocaten van verschillende kantoren. Voor het arbeidsrecht werk ik bijvoorbeeld met goede advocaten in de regio die van een groter kantoor afkomen. Voor privacy kwesties heb ik een gespecialiseerde en toegewijde advocaat en voor de grotere, ook internationale contracten overleg ik met vaste mensen van een groot internationaal kantoor. Ik vind dat samenwerken erg leuk en het is waardevol om visies te kunnen delen.

4. Wat zie je in je werk als belangrijkste uitdaging (en)?

In een bedrijf dat vaak snel moet schakelen op het enorm dynamische gebied van de e-commerce was het als eerste jurist een uitdaging voor elkaar te krijgen dat iedereen bij jou langskomt voor advies.. Soms worden juristen toch gezien als risicomijdend terwijl de business door wil. Dat was  zowel voor mij als voor de business een uitdaging en ook meteen het leuke aan mijn functie. Nu ken ik vrijwel iedereen en weten mijn collega’s mijn kamer goed te vinden. Ik denk dat de business en ik inmiddels samen een goede balans hebben gevonden. Advocaten zijn vaak geneigd om zeer concreet en direct te discussiëren, op het scherpst van de snede. Ik heb daar zelf soms ook een handje van, komende uit een juristenfamilie. Het is een uitdaging de business er op een positieve manier van bewust te maken dat legal wil helpen bij de business en niet alleen roept dat iets niet kan. Mijn motto is : “No Legal, No Contract, No Business!” Ik ervaar Ingram Micro als een dynamische organisatie waar iedereen –ongeacht zijn functie- een belangrijke rol speelt en waar een goede sfeer heerst  en men elkaar respecteert.

5. Wat is voor jou de meerwaarde van GCN?

Toen ik de advocatuur verliet, was ik een beetje huiverig of ik de balie en de collega’s niet erg zou gaan missen. Je kent het wel: juristen onder elkaar. Toen las ik over GCN en ik heb me al vóórdat ik als Manager Legal begon, aangemeld bij GCN. Het was de beste eerste beslissing! Het is echt erg fijn om met collega’s te overleggen, in vertrouwen elkaars advies te vragen en te horen hoe een ander zaken aanpakt. De intervisies ervaar ik als nuttig, maar ook als een steun. Ik kijk ernaar uit dat mijn intervisiegroep in juni komt ontbijten én een rondleiding in ons warehouse krijgt……. ook wel het pakhuis van Sinterklaas genoemd!

Over Marlene Hogenhuis-Maeijer – Ingram Micro Commerce & Fulfillment Solutionshogenhuis-8812 klein

 

Marlene Hogenhuis-Maeijer is Legal Manager bij Ingram Micro Commerce & Fulfillment Solutions en eindverantwoordelijk voor de Commerce & Fulfillment Solutions die door bepaalde entiteiten in Nederland binnen Europa worden verleend. Daarvoor was Marlene advocate en docent aan de universiteit.

 

 

 

Ingram Micro Commerce & Fulfillment Solutions is een onderdeel van Ingram Micro Inc., dat  in 1979 is begonnen als distributeur van grote electronica  merken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Irvine, Californië. Inmiddels levert het bedrijf wereldwijd ook Cloud en Lifecycle Services en Technology Solutions. Ingram Micro  heeft  vestigingen in meer dan 45 landen en wereldwijd meer dan 30.000 medewerkers. Ingram Micro Inc. is een Fortune 100 company,  de grootste IT-distributeur wereldwijd.