GENERAL COUNSEL NL LITIGATION SURVEY 2021

Ruim 70% van de General Counsel prefereert Nederlandse overheidsrechtspraak boven arbitrage

General Counsel NL Litigation Survey 2021
Eind april 2021 heeft General Counsel Netherlands (GCN), de beroepsorganisatie voor General Counsel (Hoofden Juridische Zaken), de resultaten bekend gemaakt van de eerste General Counsel NL Litigation Survey.

General Counsel (GCs) geven binnen GCN al langer aan baat te hebben bij een meer strategische en structurele benadering van geschillen. Litigation Strategy, Litigation Management en soms ook Litigation Tools helpen om meer overwogen beslissingen te nemen in de verschillende fases van een geschil. Die onderwerpen komen daarom terug in deze Survey.

Een grote groep GCs heeft meegewerkt aan deze Survey en antwoord gegeven op vragen over:

  • De aard en omvang van geschillen
  • Het bepalen van de rechtspositie
  • Het proces en de kosten
  • De uitkomsten van de procedure
  • Enkele alternatieven

Meest opvallende conclusie: overheidsrechtspraak scoort hoog maar….
72% van de GCs prefereert Nederlandse overheidsrechtspraak boven arbitrage. Tegelijkertijd valt op dat slechts 76% van de GC vindt dat de rechterlijke macht de zaken onpartijdig, eerlijk en deskundig behandelt. Dus 24% heeft daar twijfels bij.

Enkele andere opvallende resultaten zijn:

  • Bij 31% van de bedrijven monitort het juridisch team actief de transacties en bedrijfsprocessen om potentiële geschillen vroegtijdig te identificeren.
  • Bij 4% van de bedrijven wordt aan de hand van een gestandaardiseerd beslissingsdocument de (rechts)positie bepaalt. 72% doet dit op basis van een op ervaring gebaseerde inschatting.
  • Bij het bepalen van de rechtspositie van het bedrijf zijn de belangrijkste factoren: inschatting van de juridische positie, waarde van de claim en bijeffecten zoals reputatieschade en commerciële belangen. De duur van de procedure en de kosten spelen een veel minder zware rol.
  • GCs ergeren zich het meest aan de lange duur van procedures, gevolgd door gebrek aan branchespecifieke kennis bij rechters en negativiteit in algemene zin.
  • De uitkomst van de procedure wordt volgens de GC naast de feiten van de zaak vooral bepaald door de kwaliteit van de betrokken advocaten en het recht zelf.

Je kunt de volledige General Counsel NL Litigation Survey 2021 hier downloaden

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De General Counsel NL Litigation Survey 2021 is mede mogelijk gemaakt door Lexence advocaten & notarissen.