GCN roundtables Jaarcongres | 30 maart 2023

Wibren Veldhuizen

Baker McKenzie

Melle van Diepen 

EVBox

End to end compliance and early detection

It is becoming increasingly difficult for GCs and their legal departments to keep track of the laws and regulations they must comply with in different countries. Partly due to successive crises, the amount of national, European and global legislation and regulations is increasing sharply. Complicating factors include the fact that laws and regulations sometimes contradict each other and court decisions are less predictable. Based on an example case, we provide a suggestion on how to deal with this challenge.

Martijn Vermeeren

BUREN

Matthijs Onder de Linden

Redmore Group

Herstructureringen in geval van crises: do’s en don’ts voor GCs

Dat bedrijven eens in de zoveel tijd herstructureringen doorvoeren is normaal. Door de recente aaneenschakeling van nieuwe onverwachte situaties met grote impact (denk aan Corona, Oekraïne, stijgende rente, klimaat) zijn echter vaker herstructureringen nodig en deze zijn vaak ook grootschaliger dan voorheen. Wat voor acties vraagt dit van GCs? Welke (on-)mogelijkheden zijn er vanuit juridisch perspectief en hoe kan je daar pro-actief op handelen? Hierover gaan we van gedachten wisselen en tips uitwisselen.

Jan Jakob Peelen

Dentons

Anne Veldhuizen

Rituals

Duurzaam of greenwashing? De rol van de GC

Hoe kan een GC bijdragen aan een duurzaam bedrijfsprofiel, zonder dat dit wordt uitgelegd als greenwashing?

Wieger ten Hove

Eversheds Sutherland

Jeroen Dees

Unilever

(I)MVO – Vloek of zegen?

Het initiatiefwetsvoorstel verantwoord & duurzaam internationaal ondernemen maakt momenteel de tongen los. Wat betekent IMVO voor bedrijven? Aan de hand van een aantal stellingen (dilemma’s) onderzoeken we graag samen met jullie de vele aspecten die hiermee gemoeid zijn, waaronder: het juridisch kader, de rapportage- en due diligence verplichtingen, impact op ons vestigingsklimaat, de praktische uitvoering en mogelijke aansprakelijkheden, enz. Is IMVO een dure plicht, een bedreiging of eerder een kans?

Wout Olieslagers

HVG Law

Marc Voskuil

Atos BeNeLux

Cybersecurity Contracting: Responsibility & Accountability
De interne cybersecurity belangen tijdig leren te doorgronden en vertalen naar beleid en waar nodig naar gebalanceerde contractbepalingen. Hoe zorg je in en extern voor de juiste afstemming voor een crisis je overkomt?

Rosalie Brand

Kennedy Van der Laan

Nathalie Maccow

Pfizer

Het criminele cyber brein

Cybercriminaliteit heeft in de afgelopen jaren een sterke evolutie ondergaan. We nemen jullie mee in de wereld van deze georganiseerde misdaad en de reactie daarop van uit Europa, de overheid en onze opsporing (de politie en OM). Hoe weren we ons tegen deze globale dreiging? En wat is het antwoord van jouw organisatie op een cyberaanval? Hierover gaan we graag in gesprek!

Timo Jansen

Lexence

Annette Oosters

OCI

Managing the disfunctional Board

De meest onvoorziene crisis voor de GC is dat de raad van bestuur of – commissarissen disfunctioneert. De recente interventie door de Ondernemingskamer bij Centric is daar een sprekend voorbeeld van. Tijdens deze roundtable worden ervaringen en observaties uitgewisseld.

Jurriaan Jansen

Norton Rose Fulbright

Osama Hussain

Irdeto

The evolving role of general counsel and the legal team in the context of crisis management
  • How to build a robust governance framework involving internal stakeholders in an efficient manner within an international organisation;
  • How to ensure to embed external advisors into this framework in order to be ready in case of a crisis.

Taking into account best practises from an external perspective, lessons learned from managing dozens of cyber incidents.

Steven Storm

Van Benthem & Keulen

Margreet Hoekstra

T-Mobile

Leiderschap van de GC in crisissituaties: leiden of lijden?

Tegen welke leiderschapsdilemma’s loopt de GC aan bij het oplossen van acute en langdurige crisissituaties? Hoe belangrijk is persoonlijk leiderschap daarbij? Wat zijn de do’s en dont’s?

Richard Le Grand

Windt Le Grand Leeuwenburgh Advocaten

Eline van Haeren

Van Leeuwen Pipe and Tube Group

De nieuwste Corporate Governance Code: wat moet je ermee als GC?

Belangrijke wijzigingen in de nieuwe Code zijn dat bestuurders verantwoordelijk zijn voor duurzame lange termijn waardecreatie en dat vennootschappen beleid van diversiteit en inclusie moeten opstellen voor de gehele onderneming. Wat betekent dit voor bedrijven, ook voor de niet beursgenoteerde, en wat zou je als General Counsel moeten of kunnen oppakken?