GCN roundtables

Marieke van Hooijdonk

Allen & Overy

Mireille Giesen

HelloFresh

1: International disputes: the importance of information

Toegang hebben tot de volledige feiten is van het grootste belang bij een (potentieel) internationaal geschil en een belangrijk aspect in de processtrategie. Iets om al rekening mee te houden bij het aangaan van een overeenkomst. We delen veel praktische tips en staan onder meer stil bij legal privilege, wettelijke bewaar- en waarheidsplichten, litigation holds, bewijsbeslag en relevante verschillen tussen een procedure bij de rechter en arbitrage. 

Laura Rietvelt

Baker McKenzie

Aster Kamp 

Catawiki

2: How to deal with inclusiveness and diversity in international business

Binnen het Nederlandse bedrijfsleven staan inclusiviteit en diversiteit inmiddels prominent op de agenda. Veel bestuurders en ander senior management, waaronder General Counsel, voeren actief verbeteringen door. Vrijwel alle bedrijven werken internationaal en hebben kantoren en handelspartners in het buitenland. Hoe kan je er voor zorgen dat ook daar I&D de aandacht krijgt die het verdient? Daarover gaan we ervaringen en best practices uitwisselen.

Merel Lentjes

Boels Zanders Advocaten

Roel Middeldorp

SIF Group

3: Impact internationale ontwikkelingen op lopende contracten

Omvangrijke internationale ontwikkelingen zoals Covid-19, de Oekraïne oorlog, distributie problemen en politieke aardverschuivingen zijn steeds vaker reden voor een partij om lopende afspraken over bijvoorbeeld prijzen en levertijden open te breken. Hoe kan je daar als GC het beste mee omgaan?

Philip ter Burg

BUREN

Chantal de Waal 

Ace & Tate

4: Supply Chain Management & Due Diligence verplichting: belangrijke nieuwe Europese wetgeving op komst (Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDD))!

Bedrijven worden op straffe van sancties van de desbetreffende toezichthoudende autoriteit en onderhevig aan civielrechtelijke aansprakelijkheid verplicht om niet alleen de eigen sociale- en milieu impact in beeld te brengen, maar ook die van directe en indirecte handelsrelaties. Om te voldoen aan de CSDD moet due diligence in het beleid worden geïntegreerd met betrekking tot eigen activiteiten, de activiteiten van dochterondernemingen en de activiteiten van partners in de productieketen.  Wat komt er hieromtrent op de GCs af en hoe kan je het beste handelen? Hierover gaan we kennis en ervaringen delen.

Wendela Raas

Dentons

Caroline de Waele

Darling Ingredients

5: How to get the best out of your Global Legal Team: effective reporting structure, recruitment (D&I), retention

Het belang van talent management is groot in onze business. Het leiding geven aan en werken met een ‘high-performing’ team kan in deze tijden van complexiteit en dynamiek een uitdaging zijn. De wijze waarop we betrokken zijn, verbanden leggen en leiding geven heeft een grote impact op het succes van het individu, het team en de hele organisatie. Het belang van diversity en inclusion is hierbij evident en hoe bereik je dan de ideale mix van talenten en houd je rekening met al deze aspecten in een nationale dan wel internationale setting? Tijdens deze bijeenkomst focussen we op hoe je als general counsel een betrokken team kan bouwen en motiveren. Een team dat samenwerkt en verandering omarmt. En hoe je kunt zorgen dat de medewerkers zich op hun plek voelen zodat de rapportagelijnen efficient en goed verlopen en je “weet wat je moet weten – op het juiste moment”.

Marieke Koster

Eversheds Sutherland

Maaike van Driel

Headfirst Group

6: Eversheds Evolution of work – an opportunity to refocus

Businesses looking beyond the pandemic have a unique opportunity to refocus and reimagine how and where work is done, with the potential to enhance operational flexibility and agility through the use of new working models, global mobility strategies and enhanced technologies. Further, to maximize access to talent, enrich employee engagement and satisfaction and address inequalities.

Claire van Zwam

HVG Law

Vincent Brugge

ICL

7: Scaling Legal department service delivery: what, why, how

In the current complex world we have new types of risks emerging all the time and with that, the pressure is on for the Legal department. Unfortunately, there is no magical ‘Legal Tech’ tool that you can buy and that will resolve all your problems. In this session we explore how to effectively scale your departments service delivery, creating maximum impact across the organization using a combination of strategy, process optimization and the use of legal technology support tools.

Martine de Koning

Kennedy van der Laan

Federica Zanardi

CANON

8: De impact van de huidige geopolitiek op de naleving van recente wijzigingen in het mededingings- en handelsrecht

De huidige uitdagingen op geopolitiek gebied (Ukraine oorlog, energieprijzen, energietransitie, stijgende inflatie en toenemende klimaatuitdagingen) maken het niet gemakkelijk om de recente ontwikkelingen in het mededingings- en handelsrecht (zoals de aankomende nieuwe EU horizontale richtsnoeren, de Green Governance verplichtingen, de EU Verticale vrijstellingsverordening en de ACM richtsnoeren op deze gebieden) na te leven. Deze roundtable zal hierover van gedachten wisselen en biedt de deelnemers de mogelijkheid om actuele ervaringen uit te wisselen. 

Timo Jansen

Lexence

Alexander Liefland

AEGON

9: Sanctions and contracts. Between a rock and a hard place?

Currently, sanctions represent a considerable international challenge for General Counsel. In this roundtable we will discuss how sanctions affect contractual obligations of contract parties and their group companies. Also, we will touch on the subject to what extent sanctions define ethical standards in the international business community.  

Saskia Blokland

Norton Rose Fulbright

Mark Wolt 

SHV Energy

10: Een efficiente internationale M&A & DD: met wie, hoe en tot welke grens?

Afhankelijk van de target, de sector, de deal en de jurisdictie/ cq het land verschillen de key stakeholders en belangen bij internationale M&As. Nationale regulators, zoals Foreign Investment (CFIUS) en mededingings autoriteiten, de Europese Commissie, werknemers, klanten en in toenemende mate NGO’s en ‘public opinion’ kunnen kritisch zijn voor het slagen van jouw internationale M&A project. Zowel de legal, als ook non-legal due diligence, wordt steeds uitgebreider en complexer (ESG, GDPR, cultural fit, etc). Daarnaast hebben interne stakeholders zoals e.g. de board, de aandeelhouders en eventueel (buitenlandse) groepsmaatschappijen dikwijls een eigen visie op het accpetabele risico profiel, de due diligence kosten en deal speed. Hoe identificeer je (internationaal) de belangrijkste stakeholders en zorg je ervoor dat het due diligence proces efficient verloopt voor jouw onderneming en alle betrokken stakeholders en hoe ver moet (en kan) jouw onderneming gaan in het due diligence proces?

Marcel Ruygvoorn

Van Benthem & Keulen

Martha Zandbergen

Refresco

11: Minimalistisch contracteren of duimdikke contracten: Welke keuze maak jij?

In de afgelopen jaren zijn (internationale) commerciële contracten steeds dikker en juridisch inhoudelijk complexer te worden. Als tegenhanger zijn er bedrijven die zich juist willen profileren met minimalistische voorwaarden. In deze GCN Roundtable bespreken wij de trend om steeds langere en ingewikkeldere contracten te maken. Wat zijn de oorzaken? Is het wenselijk deze trend om te keren of juist niet? We zijn benieuwd naar de afwegingen die worden gemaakt en wat we van elkaar kunnen leren. Daarnaast bespreken we graag hoe jullie, Met betrekking tot contracten die niet rechtstreeks via de juridische afdeling worden afgehandeld maar via de business zelf lopen, bespreken we hoe we dat op een professionele wijze kunnen regelen.

Irene Tax

Windt Le Grand Leeuwenburg

Nathalie Peters

Efes Breweries International

12: Doing well & doing good

Aandeelhouders zijn niet zonder meer bereid om rendement in te leveren voor een ambitieuze ESG koers. Hoe zorg je ervoor dat alle stakeholders, waaronder (internationale) aandeelhouders, raad van bestuur, werknemers en suppliers, het ESG beleid van de organisatie wél omarmen? Ook als dat ten koste gaat van rendement of bepaalde arbeidsvoorwaarden. Hoe doen andere bedrijven dat? En wat is de rol van de GC hierin?