Terugblik op de General Counsel NL Themabijeenkomst: Leiderschap, Management & Ethiek

Schermafbeelding 2014-05-15 om 09.43.24Dat GCN hét platform is voor General Counsel om te sparren over alles wat niet puur-juridisch is, maar wel dagelijks relevant, bleek weer duidelijk tijdens deze drukbezochte General Counsel  NL Themabijeenkomst van afgelopen 19 juni. Aan de hand van stellingen en dilemma’s werd onder leiding van moderator Eric Hooftman over de thema’s gediscussieerd met deskundigen, een GC panel bestaande uit Wanda van Engelen, Director Corporate Legal Affairs bij Greif Inc, Dick Stuyfzand, Vice-President & General Counsel bij van Arizona Chemical Company en gastheer Martijn van Gils, Director Legal & Compliance en Company Secretary van Atradius en alle aanwezige GCs. GC NL Roundtables en een gezellige netwerkborrel sloten de middag af.

Na een introductie door onze gastheer Martijn van Gils over Atradius en de wereld van kredietverzekeringen, trapte Eric Hooftman, managing partner van Krauthammer af met prikkelende trends op het gebied van Leiderschap, Management en Ethiek en de belangrijkste uitdagingen op deze terreinen voor General Counsel die leiding geven aan professionals. Eindigend met de Chinees klinkende wijsheid “Know how, show how & be how”. Op het terrein van Corporate Governance nam Geert Raaijmakers van Nauta Dutilh ons aan de hand met een stelling als “Het oplossen van een benedenmaatse control-attitude binnen de board is een taak van de General Counsel” en door tips te geven over het omgaan met commissarissen die willen aftreden in distress situaties en over het thuis moeten zijn van General Counsel in “Pragmatische ethiek”. Opvallende opmerking van hem: er moet heel wat gebeuren voordat bestuurders daadwerkelijk aansprakelijk worden gesteld voor gemaakte fouten.

Vervolgens kwam het managen van juristen aan bod. Ep Hannema van Norton Rose Fulbright heeft hier als Managing Partner ook dagelijks te maken. Hij deelde zijn ervaringen – onder meer ook vanuit de meer Angelsaksische bril – met als belangrijke boodschap: goede opleiding, begeleiding en communicatie zijn de essentiële succesfactoren bij het aansturen van hoogwaardige professionals. Tenslotte gingen we in op het onderwerp “De positie van de GC in geval van Crisissituaties”. Alleen al de stelling “Het ontbreekt GCs aan voldoende inzicht in de bedrijfsvoering om crisissituaties te herkennen en daarop met bestuur en commissarissen te acteren terwijl hij/zij daarvoor wel in een ideale positie verkeert” gaf de zaal genoeg voer om nog lang over door te spreken. Rob Schuyt van Alvarez & Marsal lichtte de stelling toe en duidelijk is in ieder geval geworden dat GCs zeker moeten zijn dat hiervoor een goede “manual” aanwezig is, net als bijvoorbeeld bij een inval van mededingingsautoriteiten.

Kortom: er was weer veel voer voor discussie en kennisdeling. Graag danken wij allen die een bijdrage hebben geleverd en aanwezig waren. Voor meer informatie en de presentaties verwijzen wij je graag naar de Diamond Box in het members-only gedeelte van de GCN website.

Schermafbeelding 2014-12-04 om 15.03.44

 

Join us

Het grootste kennisnetwerk voor General Counsel en Chief Legal Officers

Sluit je ook aan bij hét professionele peer-to-peer netwerk

Join us