Schermafbeelding 2015-04-26 om 12.04.47Op 16 april kreeg ik de kans om de uitsmijter te verzorgen voor het General Counsel NL Jaarcongres 2015: de presentatie van mijn juridische zakenthriller ‘Witte Inkt’. Het boek sloot naadloos aan op het evenement; een General Counsel en reputatieschade spelen een hoofdrol.

Waarom een zakenthriller?

Juridische thrillers die zich afspelen in de zakenwereld zijn er niet veel, zelfs internationaal niet. Geïnspireerd door mijn werkomgeving als jurist bij de vermogensbeheer en zakenbankdivisies van ING en als hoofdredacteur van een tweetal internationale publicaties bij ELSA, een groot internationaal netwerk van rechtenstudenten, besloot ik zelf een boek te willen schrijven. Een boek dat ik altijd al had willen lezen maar nooit vond in de boekhandel. Niet het zoveelste moordverhaal in een rechtbanksetting met een jonge advocaat als hoofdrolspeler, maar iets dat dichter bij huis is voor de bedrijfsjurist, iets dat idealiter een mix van spanning, vermaak en een interessante gedachte combineerde.

Waarover gaat het?

Witte Inkt speelt in 2028, de wereld gevormd door de financiële crisis, waarin de volledige rechtspositie van elke burger, bedrijf, instelling en overheid in de EU is geregistreerd bij een Europese registratieautoriteit, Euregist: van eigendom tot strafblad, van contract tot huwelijkse voorwaarden en van banksaldo tot testament. Een nieuwe juridische IT-sector is ontstaan die elke andere voorbij gegroeid is: rights management (RM). Het bedrijf van de lompe Hollandse miljardair Henk Vis, MRM, is Europees marktleider.

Als de VS besluit in 2029 een vergelijkbaar registratiesysteem in te voeren, moet MRM een cruciale overname in Bermuda doen die het wereldmarktleider kan maken, of failliet als het niet lukt. Zijn General Counsel, een nette Leidse jurist met wie hij de nodige spanningen en conflicten heeft, moet dit feitelijk voor hem klaren, ondanks een complot vanuit eigen bestuur opgezet in het decadente Dubai, cultuurverschillen en een aantrekkelijke oplossing met bijzonder groot reputatierisico. Het lot van Henk hangt aan een zijden draadje, in handen van een aantrekkelijke Bermudiaanse advocate.

De totstandkoming; een verhaal op zichzelf

Tien jaar lang heb ik eraan gewerkt, voornamelijk op een mobiele telefoon onderweg naar werk en vooral voor de lol. Pas na 7 jaar ben ik serieuze pogingen gaan doen om een uitgever te vinden. Dat lukte vrij vlot, maar wel op een ongebruikelijke manier: Witte Inkt is de eerste juridische thriller in Nederland (misschien ook elders) die is uitgegeven door een juridische uitgever, Sdu Uitgevers. Het omslag heb ik zelf gefotografeerd vanuit een gehuurd vliegtuig en laten photoshoppen. De Engelstalige editie die ik zelf heb laten vertalen, is binnen anderhalf jaar na de Nederlandse editie geproduceerd door Sdu met financiële steun van voornamelijk juristen uit 33 landen via Kickstarter. Daarmee heeft het de nummer 1 positie uit ruim 5600 fictiepublicaties bereikt op dit grootste crowdfundingplatform ter wereld. Ik ben er ook een beetje trots op dat het boek een 4-sterren recensie heeft gekregen en de top 10 van meest opmerkelijke thrillerdebuten in 2013 heeft gehaald op crimezone.nl, de best bezochte thrillerwebsite van Nederland.

Hoe nu verder?

Ik ben nu al veel verder gekomen dan ik had gedacht en vind het een mooie uitdaging om te zien hoeveel verder het kan komen. Het belangrijkste vind ik daarbij niet verkoopcijfers maar het bieden van vermakelijke, spannende en interessante verhalen voor gelijkgestemden, in Nederland en internationaal; de drijfveer om ruim negen jaar te schrijven zonder zekerheid of het uitgegeven zou worden.

Een persoonlijk cadeau?

Het grootste deel van de inmiddels bijna 2000 verkochte boeken tot dusver is aangeschaft door lezers om als cadeau of relatiegeschenk weg te geven. Ik hoop dat jullie in het boek zowel een nuttig als educatief cadeau zullen zien voor collega’s en relaties. Ik help jullie graag verder met (gesigneerde) exemplaren, een persoonlijk verhaal eromheen en meer!

Erik Vrij

White Ink ook op Facebook 

Een exemplaar van White Ink met de hier afgebeelde boekenlegger werd – met dank aan Montblanc -aangeboden aan alle deelnemers van het General Counsel NL Jaarcongres 2015.

Join us

Het grootste kennisnetwerk voor General Counsel en Chief Legal Officers

Sluit je ook aan bij hét professionele peer-to-peer netwerk

Join us