Haye Strikwerda is General Counsel van ACT, een handelshuis en market maker in milieu en (hernieuwbare) producten zoals CO2-emissierechten en groencertificaten.

Het bedrijf is de verbindende schakel tussen kopers en verkopers van deze verhandelbare producten. De wereldwijde groei die ACT sinds haar oprichting in 2009 heeft doorgemaakt is explosief. Inmiddels handelt de onderneming in circa 40 producten op een groot aantal markten. ACT heeft een omzet van meer dan één miljard euro en 200 mensen in dienst, waaronder de traders met meer dan 40 verschillende nationaliteiten, die op markten in meer dan 80 verschillende landen actief zijn. ACT heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft momenteel kantoren in New York, Parijs en Shanghai. De gemiddelde leeftijd van ACT ligt onder de 30, dus Haye haalt met 42 jaar de gemiddelde leeftijd aardig omhoog. De twee CEO/oprichters zijn zelfs jonger dan Haye dus dat was in het begin even wennen.

Over ACT

ACT is actief op markten die zijn gecreëerd door overheden en NGO’s om CO2 te reduceren. ACT is opgericht door Bram Bastiaansen en Jaap Janssen in 2009 en is indertijd gestart met de handel in o.a. CO2 emissierechten op basis van het handelssysteem dat in 2005 is geïmplementeerd door de Europese Unie om 20% CO2 te reduceren in 2020 t.o.v. 1990.

ACT richt zich daarnaast ook op hernieuwbare energie producten (o.a. zonne-/windenergie), energie efficiëntie (o.a. isolatie/ dubbel glas) en (bio-)brandstoffen (o.a. ethanol/ glycerine), die bedrijven op vrijwillige basis aan- en verkopen of nodig hebben op basis van compliance verplichtingen.

ACT bestaat uit twee takken, een ongereguleerde tak; ACT Commodities en sinds begin 2018 ook een gereguleerde tak; ACT Financial Solutions. Haye maakt als GC ook onderdeel uit van de directie van de gereguleerde tak.

ACT Financial Solutions focust zich sinds de oprichting in 2018 op de handel in emissierechten, die vanaf dat moment onder toezicht kwamen te staan van de AFM en DNB. Naast emissierechten richt Financial Solutions zich ook op een aantal specifieke niche markten voor derivatenproducten, gerelateerd aan de markten waarin ACT Commodities al langer actief is.

Haye & ACT: legal team en ambities

Haye is zijn carrière gestart bij NautaDutilh en heeft vervolgens bij ING gewerkt, waar hij voornamelijk M&A gerelateerd werk heeft gedaan in Azië. Voordat hij in 2018 overstapte naar ACT stuurde hij het corporate team aan bij de Volksbank.

“Ik ben op 1 april 2018 begonnen bij ACT en heb de gelegenheid gekregen om een legal team op te bouwen. Daarvoor werd het juridische werk extern uitbesteed. Ik had direct mijn handen vol aan een herstructurering waarbij ook een buitenlandse investeerder aan boord is gekomen. Sinds begin dit jaar heb ik versterking gekregen en de bedoeling is dat er op korte termijn nog een aantal mensen bijkomt, mede voor een of meerdere buitenlandse kantoren. Vooral de Verenigde Staten hebben daarbij prioriteit, daar heerst natuurlijk ook echt een ander juridisch klimaat.

De grootste uitdaging is het goed neerzetten van de juridische functie binnen het bedrijf. Dat betekent het enorm duidelijk stellen van prioriteiten. Dat doe ik intensief met de directie.

Het eerste jaar heb ik geïnvesteerd in het opbouwen van een goede relatie met de rest van het bedrijf en met name de handelsvloer, het leren kennen van alle producten en verbetering van de bestaande juridische documentatie. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met standaardisatie van contracten, verbetering van processen waarbij Legal betrokken is, en met training van de vloer. Zo hebben we een efficient en to-the-point “ACT standard contractual clauses book” ontwikkeld. Dit laat onze traders zien hoe veel voorkomende bepalingen werken, wat de impact daarvan kan zijn en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Vooral de laagdrempeligheid wordt enorm gewaardeerd. Dit combineren we met het geven van trainingen die we als Legal geven. En uiteraard zorgen we voor een aanvulling door middel van trainingen door externen. Recent hebben we ook een enorme impuls gehad op het gebied van ICT, dus dat vereist ook de nodige ondersteuning.

De focus voor de komende tijd ligt op het gecontroleerd uitbouwen van mijn team, zowel ondersteuning aan de trader-zijde als aan de support-zijde, de achterkant van het bedrijf. Ik vind het erg belangrijk om cohesie binnen het nieuwe team te creëren en te behouden. We zullen binnenkort op verschillende locaties in Amsterdam werkzaam zijn en er wordt regelmatig gereisd. Ook zullen toekomstige juristen van de buitenlandse vestigingen nauw bij het team betrokken moeten worden. Dat betekent ook dat ik een gedeelte van mijn tijd aan hen ga wijden. ACT is op veel verschillende markten actief en handelt bovendien in een zo sterk groeiend aantal producten dat het onmogelijk is om alle juridische expertise intern te hebben. En tenslotte is een goed uitgebreid global netwerk van preferred suppliers essentieel. We werken graag samen met internationale kantoren die specifieke expertise hebben en die ACT kunnen ondersteunen om de business verder uit te bouwen.

De ambitie om een volwaardig team neer te zetten, dat efficiënt ondersteuning geeft op alle huidige en toekomstige markten waarop ACT actief is.

ACT is ambitieus en dat ben ik ook. Dat betekent in de hoogste versnelling de ontwikkeling van het bedrijf ondersteunen, op alle gebieden. Het is moeilijk om dat op voorhand te concretiseren: realiteit is dat we doelen die we ons voor volgend jaar hadden gesteld inmiddels al ruimschoots gehaald hebben. Naast mijn rol als GC zal ook mijn rol in de directie van ACT Financial Solutions de nodige toewijding en tijd vergen. Mijn ambitie is om me ook in de breedte te ontwikkelen.

Haye & Home: Artis en Rugby

Ik woon met mijn gezin in Amsterdam vlakbij het Beatrixpark, dus heb de luxe dat ik op 5 minuten fietsen van mijn werk woon. Hoewel het voornemen bestaat om uiteindelijk buiten Amsterdam te gaan wonen, genieten we nog van de stad door regelmatig musea te bezoeken en we proberen bij te houden wat de nieuwste hotspots zijn als bar of restaurant. Ik beschouw het als een voorrecht. Ik heb twee jonge kinderen waar ik zoveel mogelijk tijd aan besteed, in het weekend vaak naar Artis en op zondag sta ik voor mijn oudste langs het voetbalveld en op hopelijk voor mijn jongste in de toekomst langs het rugbyveld. Ik ben namelijk een groot liefhebber van rugby, een erfenis van mijn studietijd in Nottingham (Eng), en ben begin dit jaar verwend met een spannend 6Nations toernooi en de afgelopen maand met het wereldkampioenschap in Japan met waanzinnige wedstrijden. Altijd een leuk onderwerp met mijn Engelse, Franse, Argentijnse en Zuid-Afrikaanse collega’s en ook met onze eigen bedrijfscoach, die oud-voorzitter is van de Nederlandse rugby bond. Mooi dat rugby ook steeds populairder wordt in Nederland.”