GC aan ’t woord | Nicole Evers | EY

Nicole Evers is sinds 2011 General Counsel van EY (Ernst & Young) in Nederland. Ze startte bijna 25 jaar geleden bij – toen nog – Moret Ernst & Young als junior bedrijfsjurist in een team van 6 juristen. Daarvoor werkte ze kort in de trust business, waar zij veel met accountants samenwerkte. En dat is een van de redenen waarom ze indertijd solliciteerde bij EY. Momenteel werkt ze -met haar 23 personen tellend team- o.a. aan een mogelijke splitsing van EY.

Het bedrijf EY

Bij EY zetten we ons in voor een beter werkende wereld: ‘video: Building a better working world‘. Onze adviezen en dienstverlening helpen vertrouwen op te bouwen in de wereldwijde kapitaalmarkten en economieën. Wij ontwikkelen onze mensen die er samen voor zorgen dat we onze beloften aan onze stakeholders nakomen. Zo spelen we een belangrijke rol bij het bouwen aan een beter werkende wereld voor onze mensen, onze klanten en de gemeenschap. In een wereld die sneller dan ooit verandert, vormt ons doel het kompas waarop onze organisatie van meer dan 300.000 mensen vaart, en geeft het context en betekenis aan onze dagelijkse werkzaamheden. Wij helpen digitale pioniers bij de bestrijding van piraterij van data; begeleiden overheden bij bijvoorbeeld een cashflow crisis; ontsluiten nieuwe medische behandelingen met data-analyse en doen audits om vertrouwen in de financiële markten en het bedrijfsleven op te bouwen. Met andere woorden: wij werken met ondernemers, bedrijven en regeringen om de uitdagingen van onze klanten op te lossen. Wij zetten onze vier geïntegreerde servicelines – Assurance, Consulting, Strategy en Transactions, en Tax – en onze kennis van de verschillende sectoren in om onze klanten te helpen inspelen op nieuwe kansen, met inschatting van de risico’s die gepaard gaan met verantwoordelijke groei. Onze Tax serviceline heeft een samenwerkingsverband met HVG Law, waardoor ook de juridische kant van vraagstukken belicht kan worden. Dankzij onze multidisciplinaire teams kunnen onze klanten aan de wettelijke vereisten voldoen, hun investeerders op de hoogte houden en tegemoetkomen aan de wensen van hun stakeholders.

Het Legal Team

Het team in Nederland bestaat uit 19 juristen en 4 paralegals. We zijn onderverdeeld in 4 practicegroups: Litigation & Regulatory, Employment & Partner Matters, Contracts & Transactions. We hebben een mix tussen jongere en meer senior juristen, mannen en vrouwen en vormen met elkaar een prachtig team, waar ik echt trots op ben! We werken als team ook veel samen met HVG Law, zowel op dossierniveau als op de momenten dat we handen tekort hebben. Het is fijn om zo dichtbij een betrouwbare partner te hebben die zowel de organisatie als het team goed kent en altijd bereid is om te helpen.

Splitsing

Op dit moment hebben we één hot topic en dat is de mogelijke splitsing van EY. Onze organisatie staat voor een belangrijke strategische stap: het plan is om van één naar twee multidisciplinaire organisaties te gaan. Twee organisaties die allebei volop kansen in de markt zien om te groeien, een bredere groep klanten te bedienen en partners en medewerkers meer kansen te kunnen bieden om te groeien. Maar voordat het zover is – de partners moeten nog stemmen – zijn we al druk bezig met alle voorbereidingen om dit mogelijk te maken. Deze strategische stap heeft niet alleen qua hoeveelheid werk maar ook qua effect een enorme impact op ons. Als EY in 2 organisaties verder gaat, dan zullen wij als team ook splitsen. Naast de kansen die het biedt voor de medewerkers in het team, doet het ook pijn. Ook is het nog niet duidelijk hoe het General Counsel ’s Office in beide organisaties er uit komt te zien. De organisatie krijgt de gelegenheid om een nieuwe schets te maken van de manier waarop zij georganiseerd is. Een unieke kans maar ook één die onzekerheid met zich mee brengt.  

Kantoor EY Rotterdam

Uitdagingen voor mij en het team

Dat brengt mij meteen bij de langere termijn uitdagingen voor mij en mijn team. Het is juist nu belangrijk dat we als team blijven samenwerken en ons ook blijven ontwikkelen. Zo gaan we binnenkort beginnen aan een in-house legal operations training om met elkaar te werken aan de toekomstige rol en opzet van de legal functie binnen EY. Ook met de mogelijke splitsing in het vooruitzicht is het goed om na te denken over waar we op kunnen sturen en welk operating model het beste past bij onze verschillende takken van sport. En onze CFO zal het waarderen dat het beheersen van de kosten daar ook een belangrijke pijler in is. Ons team is zich telkens verder aan het professionaliseren en ontwikkelen, maar op technologisch en procesmatig gebied kunnen we nog belangrijke stappen zetten. Met name daar zie ik onze lange termijn uitdaging.

Governance: Integriteit

Als General Counsel vind ik het belangrijk met mijn stakeholders in gesprek te zijn en te blijven. Zo zit ik regelmatig samen met onze bestuursvoorzitter, de serviceline leaders en andere bestuurders. Ik houd mijn ogen en oren open en adviseer waar nodig. Ik ben geen secretaris van het bestuur of onze raad van commissarissen maar ben wel aanwezig bij hun gezamenlijke vergaderingen. Op die manier kan ik bijdragen in de transparante dialoog tussen de commissarissen en het bestuur. Verder dien ik er natuurlijk voor te zorgen dat ik – waar mogelijk – de randvoorwaarden creëer voor efficiënte besluitvorming en dien ik de evenwichtige verdeling van bevoegdheden in het oog te houden. In mijn rol vind ik het ook belangrijk om de relatie tussen de organisatie en onze externe toezichthouders goed te begrijpen. Voor onze toezichthouders is onze governance van belang, omdat het zorgt voor de basis van een beheerste en integere bedrijfsvoering. En dat brengt mij bij het in mijn ogen belangrijkste element van governance: integriteit. Een van de belangrijkste waarden van onze organisatie en een waar ik voor sta.

Reizen en mediteren

Ik heb in Utrecht gestudeerd en woon daar nog steeds in het centrum met mijn partner Maurice. Mijn werk is absoluut mijn hobby, maar daarnaast heb ik nog veel andere bezigheden. Ik vind het heerlijk om tijd door te brengen met vrienden en familie, aan tafel, al wandelend of gecombineerd met een museumbezoek. Samen met een vriendin ben ik het Pieterpad aan het wandelen en na onze start in Pieterburen – alweer enige jaren geleden – zijn we inmiddels in Venlo gearriveerd. Wandelen is voor mij een vorm van mediteren. Heel gelukkig word ik van reizen. In Europa maar liever nog buiten Europa met een goede mix van cultuur en natuur. Als ik geen reis in het vooruitzicht heb, begint het bij mij te kriebelen. Met reizen verleg je letterlijk en figuurlijk je grenzen.

Over de auteur(s)

GCN, the network for General Counsel - GC aan 't woord