Mijn kantoorgenoot Jonathan Brayne schreef in 2019 een whitepaper over de toekomst van de in-house legal functie. Jonathan leidt op dit moment Allen & Overy’s Innovation Space ‘Fuse’. Sinds jaar en dag staat hij bekend als een innovatieve, tech-minded advocaat en het mag dan ook geen verrassing heten dat hij veel toekomst ziet voor tech-producten. Tegenwoordig spelen data in ons werk een steeds grotere en cruciale rol en technologie opent de deuren tot nieuwe, snellere vormen van data processing en intelligente data analyses. 

Oplossingen die bestaande processen volledig of deels automatiseren worden al door veel bedrijfsjuridische afdelingen toegepast. Het zijn producten die typisch bijdragen aan de efficiency, accuratesse, snelheid en gemak. Denk daarbij aan contractmanagement en e-signature software. Een belangrijke trend die nu zichtbaar wordt, is de ontwikkeling van innovatieve en praktische Legal Tech producten voor bijvoorbeeld risico-analyse en -anticipatie. Producten die beogen ons te helpen in wat de kern van ons vak(manschap) is. Een voorbeeld daarvan is een force majeure analyse tool die Allen & Overy aanbiedt. Deze tool heeft de capaciteit om force majeure bepalingen – en een reeks andere data – met behulp van kunstmatige intelligentie te identificeren en te analyseren. De tool identificeert en vertaalt de gegevens vervolgens naar bruikbare risico-analyses en -rapportages. Snel en efficiënt kan zo inzicht worden gekregen bij welke partijen een beroep op force majeure mogelijk is, of omgekeerd het risico bestaat dat andere partijen een beroep op force majeure doen. Een zeer actueel thema in deze Corona-crisis! Kijk gerust eens rond op de volgende webpage om een indruk te krijgen.

De acceptatie van de verschillende Legal Tech oplossingen gaat mondjesmaat, maar de trend is onmiskenbaar en de groeiende mogelijkheden illustratief voor hoe technologie ons vak in de toekomst zal beïnvloeden. Gedegen begrip van wat de technologie mogelijk maakt en waar haar grenzen liggen, is wel bepalend voor het daadwerkelijk benutten van de oplossingen. Dat is precies waarom Allen & Overy ervoor heeft gekozen om de voelsprieten uit te steken en actief veelbelovende innovators op te sporen en te helpen in onze Innovation Space Fuse. Het vergroot onze kennis van de mogelijkheden en het stelt ons in staat onze cliënten te helpen, met onze kennis en in toenemende mate met producten en diensten.

U weet het natuurlijk al: Legal Tech is here to stay. Veel General Counsel zijn zich dat terdege bewust en goed op de hoogte. De snelheid waarmee de juridische wereld zich ontwikkelt staat juristen niet toe om halfslachtig mee te bewegen met de technologische ontwikkelingen. Sterker nog, wij zullen ons allemaal actief moeten blijven verdiepen in welke mogelijkheden worden aangeboden en de technisch-inhoudelijke kennis moeten ontwikkelen om aanbieders de juiste producten te laten ontwikkelen. We moeten de technologie voldoende kunnen en willen begrijpen om de brug naar de techneuten te slaan. Maar zelf kunnen coderen hoeft – voorlopig – nog niet!

Over de auteur

Gijs Linse, Allen & Overy

Gijs.Linse@AllenOvery.com

Mobile +31 6 1092 5283