GOVERNANCE IN UNSEEN CRISES – HOE STEL JE JE OP ALS GC?

De Governance met bijbehorende kaders voor ‘gewone’ crises hebben bedrijven en General Counsel meestal wel op orde. Maar hoe handel je als eindverantwoordelijke voor Legal – en steeds vaker ook voor sustainability en/of climate change issues – het beste voor je bedrijf en stakeholders bij de ene na de andere onbekende én ongekende crises die nu op ons afkomen? Veel vertrouwde kaders vallen weg en dat kan uitdagend zijn voor General Counsel die als zeer seniore juristen juist gewend zijn om de kaders voor de bedrijven te definiëren. Hoe stel je je dan nu het beste op als GC?

Het inzicht van de ochtend, waarin Pauline de deelnemers opriep om goed na te denken over de veranderende rol van de General Counsel en de daarbij behorende verantwoordelijkheden, was een mooie opmaat naar de ronde tafelgesprekken. Ook Mark Tuitert, die onder andere een lans brak voor de mens achter de professional, met zijn eigen persoonlijke verhaal, en ook stelde dat sommige zaken geaccepteerd dienen te worden, die buiten onze controle liggen, sloot aan op de veranderende wereld, waarin de deelnemers telkens opnieuw uitgedaagd worden op hun eigen positie te reflecteren en stelling te nemen. Gelukkig hebben wij in het bedrijfsleven langer dan 2 sec om niet direct al als elfde te finishen… in plaats van als eerste. 

Keynote Pauline van der Meer Mohr

Pauline van der Meer Mohr, (president-) commissaris bij diverse grote ondernemingen en voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance start de dag met haar visie op de rol van de General Counsel, nu en in de toekomst. Eerst worden de aanwezigen uitgedaagd: als jij in 2000 de GC zou zijn geweest van de NAM, wat zou jij toen de RvB hebben geadviseerd rondom de gasboring/aardbevingsschade? En wat zou je met de kennis van vandaag hebben geadviseerd? Aan de hand van dit voorbeeld onderbouwt Pauline de in haar ogen onomkeerbare trend voor ieder bedrijf om een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen dan tot nu toe gebruikelijk was. Van ‘shareholders capitalism’ naar ‘inclusive capitalism’. Dit komt ook terug in de eind 2022 aangepaste Corporate Governance Code.

Voor de hand liggende uitdagingen op korte termijn zijn de klimaatwetgeving (het pakket aan EU Green deal richtlijnen zoals de CSRD en de CSDD), het wetsvoorstel IMVO en de zorgplicht van de RvB. Hoe ga je hiermee om als GC, zeker nu de verwachting is dat diverse belangengroepen vaker proefprocessen gaan voeren over deze onderwerpen en rechters nadrukkelijker gaan toetsen op wat maatschappelijk aanvaardbaar is. 

Maar er is meer. Denk aan de oorlog in Oekraïne, inflatie, cyber, AI, gedrag en cultuur: crises van vandaag kennen veel verschillende aspecten die allemaal op het bordje komen van de GC: er is eigenlijk niets wat binnen een bedrijf gebeurt, waar de GC niet op een of andere manier bij betrokken is, of zou moeten zijn. Dat vereist dat een GC veel breder denkt dan puur juridisch én dat hij of zij ook altijd aan tafel zit bij de RvB en rechtstreeks kan schakelen met de President-commissaris.

Een goede relatie GC-CEO is essentieel. Je moet elkaar absoluut kunnen vertrouwen. Zorg er als GC voor dat je niet uit de bestuurskamer bent weg te slaan! Zorg er verder voor dat je bij de RvB vergaderingen zit. En ja, er zijn praktische uitdagingen. Want als GC moet je steeds meer doen, met minder geld. Control functies worden nu eenmaal zwaar belast. Onderschat echter niet hoeveel er op dit gebied te winnen is, door heel expliciet te maken welke expertise je echt in huis wilt houden en besteed uit wat kan. Wees scherp in het kiezen van focus gebieden. Kortom: blijf niet als een hamstertje rennen op je hamsterrad, maar kijk grondig naar wat voor jouw bedrijf het meest belangrijke is. En waar jij het beste in brede zin kan, en moet, bijdragen in de veranderende toekomst: what moves the needle?

Keynote Mark Tuitert

Hoe kom je zelf ongeschonden door alle crises? Veerkracht en mindset! Learnings van een topsporter.

Toen Mark Tuitert in 2010 op de Olympische Spelen in Vancouver goud won op het koningsnummer, de 1500 meter, klopte alles. Voorafgaand aan die overwinning heeft hij echter leren reflecteren en keuzes gemaakt waarbij hij de principes van Stoïcijnse filosofen gebruikte om de immense druk van topsport en de enorme uitdagingen in zijn privéleven het hoofd te kunnen bieden. Met enkel hard en/of slim trainen kom je er namelijk niet. Wel kun je jezelf trainen om tegenslagen te weerstaan en te groeien als individu. Een reflecterende mindset met een flinke dosis moed is nodig om je uit te spreken en te kunnen handelen zodat je verder kan en de puzzelstukjes op z’n plaats vallen. Mark adviseert de aanwezigen om zich te richten op hetgeen in je macht ligt en actie te ondernemen en daarbij de emotie niet te schuwen.  Een krachtig pleidooi vol inzichten rondom veerkracht. En door!

GCN Roundtables

De volgende 10 Roundtable onderwerpen werden besproken:

  1. End to end compliance and early detection
  2. Herstructureringen in geval van crises: do’s en don’ts voor GCs
  3. Duurzaam of greenwashing? De rol van de GC
  4. (I)MVO – Vloek of zegen?
  5. Cybersecurity Contracting: Responsibility & Accountability
  6. Het criminele cyber brein
  7. Managing the disfunctional Board
  8. The evolving role of general counsel and the legal team in the context of crisis management
  9. Leiderschap van de GC in crisissituaties: leiden of lijden?
  10. De nieuwste Corporate Governance Code: wat moet je ermee als GC?

Foto impressie van de dag