GCN-lid Simone Davina is als General Counsel Legal and Compliance bij Siemens verantwoordelijk voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daarnaast is ze lid van de driekoppige Raad van Bestuur. Het hoofdkantoor is gevestigd in Frimley, vlakbij Londen maar er zijn ook vestigingen in Londen, Dublin, Manchester, Newcastle en Lincoln. Er werken ongeveer 15.000 medewerkers en wordt een jaaromzet gegenereerd van circa 6£ miljard. GCN interviewde Simone over haar uitdagingen en verantwoordelijkheden als General Counsel.
“Siemens is enorm divers en dat maakt het ontzettend interessant. We hebben zelfs een Siemens Bank. Ik werk nu bijna 3 jaar in Engeland en daarvoor was ik 7 jaar werkzaam in Den Haag. Er wordt voordurend geinnoveerd of het nu gaat over automatisering, smart grids, infrastructuur, treinen, trams, medische apparatuur of windturbines. Ik verveel me geen moment”.
Legal en Compliance team – “onafhankelijk van de business, hoge kwalitieit leveren en geen politiek bedrijven”
Legal en Compliance in de UK telt ongeveer 85 medewerkers. Op de vraag wat de kernwaarden zijn van het legal en compliance team antwoordt Simone:
”Siemens is voortdurend in beweging en soms is dat best ingewikkeld. We zijn nu opnieuw met een transformatie van het bedrijf bezig en dat is voor mij de derde. Innnovatie en efficiency staan voorop en daar zijn we trots op, maar veranderingen brengen ook een boel onzekerheid. En dan is de hamvraag: wat betekent het voor mij? Heb ik straks nog een leuke baan als die reorganisatie achter de rug is? Inmiddels hebben we Healthcare, Windenergie en onze Mobiliteitstak afgesplitst in aparte juridische entiteiten. Je kan organisatietechnisch doen wat je wilt, maar voor Legal en Compliance moeten in mijn ogen drie kernwaarden voorop blijven staan: onafhankelijkheid van de business, geen compromissen als het gaat om kwaliteit en geen politiek bedrijven”.
Simone legt uit wat ze daarmee precies bedoelt. Het gaat er in haar ogen om dat je onafhankelijk bent in je advisering en dat dit verankert ligt in rapportagelijnen.
“Onafhankelijkheid begint met onafhankelijkheid van de business en stevig genoeg zijn om te worden gehoord. Je moet dus vrij zijn van instructies. Daarnaast moet een legal en compliance team volledig geintegreerd zijn. Er bestaan zoveel organisaties waarbij contract management niet is geintegreerd en een schaduw juridischs afdeling vormt. Dat moet je niet willen.”
Volgens Simone betekent onafhankelijkheid ook dat je eigen budgetverantwoordelijkheid hebt. En daarnaast staat de kwaliteit van de medewerkers centraal.
“Je kan een boel doen met een klein team met hele goede mensen, niet andersom. En daar moet je dan ook niet op bezuinigen. Uiteindelijk moet de kwaliteit van het juridisch advies goed zijn en moet je kunnen prioriseren wat echt belangrijk is. Je moet de business begrijpen en dienstverlenend zijn, maar Legal en Compliance is in de kern een governance functie. Als je dat niet uitstekend op orde hebt, krijg je gedoe.”
Rol van de General Counsel binnen Siemens
Simone rapporteert verticaal binnen de Legal kolom aan het hoofdkantoor van Siemens in Duitsland. “In country” rapporteert ze aan de CEO en is lid van de raad van bestuur. Op de vraag waarom Simone op deze plek is benoemd zegt ze:
“Siemens is een complex conglomeraat en de UK is een van de grootste landen binnen het concern. Grote afsplitsingen realiseren, nieuwe divisies opbouwen en innoveren en die business goed begeleiden in de digitale transformatie vergt het nodige. Dan helpt het als je de organisatie van binnenuit al wat langer kent en ik vervulde al een GC rol in Nederland. Daarnaast ben ik heel commercieel. Ik hou van verandering en sta graag dichtbij de business. Dat is belangrijk. Ik wilde zelf ook graag naar Engeland. Mijn man is Engels en ik had wel eens laten vallen dat het ons als gezin ontzettend leuk leek om ook in tijd in Engeland door te brengen. Onze drie kinderen zijn immers half Engels en we hebben hier ook familie. Dat laat onverlet dat je voor dit soort rollen gewoon solliciteert – er waren natuurlijk meer kandidaten”.
Digitale Transformatie en Cybersecurity
Artificial Intelligence, Internet of Things, Data, Smart Grids en “Anything” as a service, Siemens zit er midden in. Wat betekent dit voor de Legal en Compliance afdeling? Simone vertelt dat ze er volop mee bezig is en inmiddels verschillende workshops heeft georganiseerd om haar kennis en dat van haar medewerkers op peil te houden.
“Er zitten een aantal lastige facetten aan de digitale transformatie. We leveren steeds minder producten en projecten op de traditionele “fysieke” manier en onze oplossingen worden steeds digitaler. Het gaat steeds vaker om energiebesparingen of efficiency. Door data te verzamelen en te analyseren maken we data “smart” en kunnen we betere oplossingen bieden. Standaard contracten of -voorwaarden die in de branch gebruikelijk zijn werken dan niet meer. Het blijft ook een belangrijke vraag hoe we met data omgaan en wat de zin of onzin is van bijvoorbeeld Data Trusts.”
Cybersecurity speelt daarbij een belangrijke rol en staat al jaren op de agenda bij Siemens. Er is een aparte afdeling die zich daar op focust, intern en extern. Siemens heeft een eigen AppStore en gebruikt alleen software en apps die zijn goedgekeurd door de afdeling information security.
“Veiligheid staat altijd voorop. We onderzoeken eerst of de software en apps veilig zijn en of de leveranciers hun processen op orde hebben. Onze klanten vragen om oplossingen die secure zijn. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid, daar kunnen we niet zonder.”
Inclusiviteit en “ingenuity for life”
Simone heeft diversiteit en inclusiviteit in haar portefeuille en is een groot ambassadeur. Lees hier ook haar blog dat vorige week op International Womensday is gepubliceerd.
“Er is nog veel te doen” zegt Simone. “Binnen Siemens werken we aan “ingenuity for life” en iedereen begrijpt dat diversiteit en inclusiviteit een voorwaarde is voor vernieuwing. Tegelijkertijd is het pijnlijk duidelijk dat we maar langzaam progressie maken als het gaat om diversiteit en inclusiviteit. Als je kijkt naar de gender pay gaps, dan laat dat zien dat vrouwen onvoldoende doorstromen naar het hoogstbetaalde echalon. En hoewel het nog niet wordt gemeten is dat ook aan de hand bij andere minderheden in organisaties. En niet alleen bij Siemens. We moeten daar meer aandacht aan geven en actie op nemen. Iedereen heeft recht op gelijke kansen.”