Sustainable finance is actueler dan ooit en regelgeving op dit gebied dient zich in hoog tempo aan. Sustainable finance dient te voldoen aan specifieke voorwaarden en bij niet-naleving kan een claim voor greenwashing volgen. Tijd voor de GC om de banden met Treasury aan te halen.
“Nee hoor, je hoeft niemand van juridische zaken in de correspondentie mee te nemen, daar hebben we jullie voor.” Hoe vaak heb ik deze reactie niet gehad toen ik mijn cliënten in Treasury vroeg welke interne jurist meekeek. Zonde!
Een jurist kan altijd een belangrijke bijdrage leveren in financieringstransacties, bijvoorbeeld op het gebied van te geven garanties, vrijwaringen, besluitvorming enzovoort; in sustainable finance kan de GC met zijn team echt een belangrijke inhoudelijke rol spelen.
In de afgelopen jaren is de focus op wetgevingsgebied steeds meer op duurzaamheid komen te liggen en dat gaat in de komende jaren zeker niet minder worden. Ook de GC krijgt hier meer en meer mee te maken. Zo is vanaf dit jaar de EU Taxonomieverordening van kracht. Deze verordening schrijft gedetailleerd voor welke activiteiten als “groen” of duurzaam gekwalificeerd mogen worden.
Op grond van de EU Taxonomieverordening moeten bepaalde grote organisaties van openbaar belang die verplicht zijn niet-financiële informatie in het bestuursverslag op te nemen, voortaan informatie publiceren over hoe en in welke mate de activiteiten van de onderneming verband houden met economische activiteiten die als ecologisch duurzaam kunnen worden aangemerkt in de zin van de EU Taxonomieverordening.
Zo dient met name deze informatie te worden gepubliceerd over (i) het aandeel van hun omzet uit producten of diensten en (ii) het aandeel van hun kapitaaluitgaven, en het aandeel van hun operationele uitgaven, in verband met activa of processen, die verband houden met economische activiteiten die als ecologisch duurzaam kunnen worden aangemerkt.
Maar de EU Taxonomieverordening heeft op meer fronten een impact. In juli 2021 publiceerde de Europese Commissie een voorstel voor een verordening voor het creëren van een Europese standaard voor groene obligaties (de EU green bond standard, “EUGBS”). De EUGBS is vrijwillige standaard met als doel het vergroten en verhogen van duurzame ambities van de markt in groene obligaties.
Groene obligaties zijn obligaties waarvan de uitgevende instelling zich committeert de opbrengsten te gebruiken voor bepaalde activiteiten die onder een standaard voor groene obligaties (bijvoorbeeld de Green Bond Standard zoals gepubliceerd door de International Capital Markets Association) als “groen” kwalificeren. Deze groene obligaties spelen een steeds belangrijker rol in de financiering van activiteiten en investeringen die nodig zijn voor de transitie naar net zero. Er is op dit moment echter geen uniforme standaard voor groene obligaties in de EU. De EUGBS is bedoeld als een gouden standaard voor hoe uitgevende instellingen groene obligaties kunnen gebruiken om geld op halen voor het financieren van ambitieuze en grote investeringen en ondertussen te voldoen aan strenge duurzaamheidsvereisten en het beschermen van investeerders.
De belangrijkste vereisten van de EUGBS zijn:
(i) de opbrengst van de groene obligaties mag slechts worden gebruikt voor activiteiten die voldoen aan de vereisten van de EU Taxonomieverordening;
(ii) volledige transparantie over de allocatie van de opbrengst van de groene obligaties door gedetailleerde rapportageverplichtingen;
(iii) externe beoordeling van de beoogde activiteiten en hun aansluiting bij de vereisten van de EU Taxonomieverordening; en
(iv) registratie en toezicht van partijen die zich toeleggen op externe beoordelingen genoemd in punt (iii) hierboven.
Hoewel externe partijen zich bezighouden met beoordeling van een groene obligatie onder de EUGBS, is het van groot belang dat ook de onderneming zelf, en daarmee ook de GC, betrokken is bij de belangrijke beoordeling van de aansluiting bij de EU Taxonomieverordening en andere voorwaarden van de EUGBS. Het is van groot belang dat dit helemaal in orde is, want een claim voor greenwashing ligt op de loer. En in dat geval belandt de groene obligatie alsnog op het bord van de GC. Better safe than sorry!