Bij concern- en overnamefinanciering spelen Finance en Legal beiden een belangrijke rol. Zwart-wit gesteld focust Legal vaak op hoe het in theorie moet, en Finance op hoe het in werkelijkheid gaat. Aan de General Counsel om het overzicht te krijgen (en te houden!) en de verbinding te maken tussen strategie, cijfers en juridische structuur. Door het inzichtelijk maken van de financiële voordelen van het juridisch optimaal inrichten van een concernstructuur, kan de General Counsel eerder wegen op de besluitvorming in de boardroom.
In een groeiende onderneming gebeurt veel op het gebied van financiering. Een uitbreidende concernstructuur wordt vaak zowel met ‘eigen’ als met extern geld gefinancierd, waarbij intern rekening-courantverhoudingen ontstaan. Bij het aangaan van financieringen, het stellen van zekerheden en acquisities zijn er meerdere aspecten die een nauwe samenwerking tussen Legal en Finance vragen.
Ten eerste wordt in financieringsdocumentatie in toenemende mate ingezet op financiële parameters: de bekende convenanten, maar ook de beperkingen die banken stellen aan acquisities, oprichting van nieuwe vennootschappen en het doen van investeringen in bedrijfsmiddelen. Uitbreiding, acquisities en investeringen worden in eerste instantie vooral strategisch en financieel beoordeeld. Aan de General Counsel de taak om ook de toegevoegde waarde van de afdeling Legal (tijdig) te signaleren en te zorgen voor bruikbaar juridisch advies richting management. Niet-nakoming van de genoemde parameters leidt immers tot een default situatie en opeisbaarheid van de (concern)financiering. Dit vergt afstemming tussen Legal en Finance, die niet ophoudt bij het nemen van een strategische beslissing of het ondertekenen van de SPA of de financieringsstukken.
De General Counsel heeft daarnaast ook een belangrijke strategische taak ‘aan de voorkant’: hoe een concern (juridisch) te structureren om die groei ook aan te kunnen en hiervoor bewustwording binnen het management te creëren?
Groei brengt immers ook risico’s met zich mee. Het doel van een concern is risicospreiding: voorkomen dat goedlopende onderdelen van het concern worden geraakt door financiële moeilijkheden van een zwakkere schakel binnen de groep.
Voor alle stakeholders – financiers, concernvennootschappen, bestuurders en aandeelhouders – is het daarom van belang dat de financieringsstructuur geoptimaliseerd is.
Het begint met de keuze op welk niveau van het concern financiering wordt aangetrokken, en hoe deze vervolgens (rekening-courant, lening) aan diverse concernvennootschappen ter beschikking wordt gesteld. De CFO en zijn afdeling Finance zijn verantwoordelijk voor de administratie van deze geldstromen, Legal voor het vastleggen van de interne afspraken over meer-partijen verrekening en cashpooling, regres en subrogatie, hoofdelijke aansprakelijkheid en eventuele zekerheden.
Die risico’s én de manier waarop deze juridisch door het Legal team ondervangen kunnen worden, zijn door de General Counsel inzichtelijk te maken met rekenvoorbeelden op basis van de gang van zaken binnen de onderneming.
Mijn collega Remco Rosbeek en ik gaven hierover eerder een online infosessie. Ook tijdens het jaarcongres zullen wij aandacht besteden aan het belang van een geoptimaliseerde financieringsstructuur binnen het concern, juist om financiële risico’s te voorkomen.
Presentatie Helen en Remco m.b.t. financiering van groeiende ondernemingen