Georg Quak | TSC Life

Mijn naam is Georg Quak. Ik ben 42 jaar oud en ik woon in Hilversum met mijn vrouw, onze zoon van 7 en dochter van 5 jaar oud. In mijn vrije tijd speel ik rugby, doe ik aan kracht- en cardiotraining in de sportschool en zo nu en dan aan hardlopen. Dat compenseert (hopelijk) een beetje voor mijn andere liefhebberijen: wijn en koken/eten. Verder ben ik een groot liefhebber van duiken. Maar sinds de komst van de kinderen hebben exotische duiktrips grotendeels plaats gemaakt voor periodieke dagtrips naar de Grevelingen of de Vinkeveense plassen en een enkele duik tijdens de zomervakanties.

Ik ben mijn werkende leven begonnen in 2007 als advocaat bij DLA Piper. Na verschillende inhouse rollen bij een dochterbank van ING en vervolgens bij ERIKS (destijds onderdeel van SHV), ben ik sinds januari 2021 werkzaam als General Counsel bij TSC Life.

TSC Life

TSC Life is een internationaal medtech bedrijf met als missie ‘to drive innovation to revolutionize sustainable, accessible patient care’. Onze focus is de productie en verkoop van medische hulpmiddelen (medical devices). Ons hoofdkantoor is recent naar Amsterdam verhuisd, na jarenlang in Amersfoort te hebben gezeten. We hebben twee productiebedrijven.



Patient Temperature Management

Ons eerste productiebedrijf is gevestigd in Nederland en produceert medische hulpmiddelen gericht op temperatuurbehoud bij patiënten rondom operaties. Wat ik niet wist voor ik bij TSC Life begon: als een patiënt onder narcose wordt gebracht, is het lichaam niet langer zelf in staat om de lichaamstemperatuur goed op peil te houden. Hierbij loopt de patiënt het risico op onderkoeling met als mogelijk gevolgen een hoger infectiegevaar, langere hersteltijd en dus langere hospitalisatie. Daarom zijn er externe hulpmiddelen nodig om de patiënten op temperatuur te houden.

Onder de merknaam Mistral-Air brengt TSC Life een Forced-Air Warming combinatie op de markt. Dit is in feite een warme-lucht blazer waaraan dekens kunnen worden gekoppeld. De warme lucht wordt de dekens in geblazen en via minuscule gaatjes in die dekens over het lichaam van de patiënt verdeeld. Zo blijft de lichaamstemperatuur van de patiënt op peil. Daarbij bieden wij verschillende soorten dekens aan, afhankelijk van onder andere het type operatie en patiënt. Wereldwijd zijn wij de nummer twee in deze markt.

Een andere productlijn die wij in Nederland produceren, is een zogenaamde Blood and Fluid Warming device. TSC Life brengt die op de markt onder de naam Fluido. Je kunt je voorstellen dat als je lichaam per infuus vloeistoffen (bijvoorbeeld bloed of bloedplasma) toegediend krijgt, het lichaam kan afkoelen als die vloeistoffen niet op lichaamstemperatuur (zgn. normotherm) zijn. Met onze Fluido devices worden de vloeistoffen langs een warmte-element geleid en op lichaamstemperatuur gebracht voordat zij aan een patiënt worden toegediend. Met dezelfde voordelen als ik hierboven al benoemde. Voor deze productlijn zijn wij de nummer drie speler wereldwijd.

Single-use Endoscopy

Ons andere productiebedrijf is gevestigd in Tours, Frankrijk en produceert single-use endoscopen onder de merknamen Broncoflex en Cystoflex. Met onze endoscopen kunnen, in combinatie met de bijbehorende tablets (de Screeni), kijkoperaties worden uitgevoerd bij patiënten. Met deze producten spelen wij wereldwijd in de top-5.


We verkopen onze producten zoals gezegd wereldwijd. In een aantal landen gebeurt dat via een direct sales kanaal, met eigen juridische entiteiten en salesteams. Momenteel is dit het geval in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In die landen verkopen we onze producten dus rechtstreeks aan (groepen van) ziekenhuizen en zorginstellingen. In de rest van de wereld verkopen we onze producten via een netwerk van veelal exclusieve distributiepartners. We groeien sterk. Momenteel hebben we circa 275 werknemers in dienst en hadden we in 2024 een omzet van rond de EUR 75m.

Legal Team

Toen ik in 2021 bij TSC Life in dienst trad, was ik de eerste in-house jurist in de organisatie. Sinds een jaar of twee word ik ondersteund door een paralegal. Met zijn tweeën zijn we binnen onze groep van bedrijven verantwoordelijk voor Legal & Compliance en Verzekeringen. Met Compliance refereer ik dan aan de ‘klassieke’ compliance onderwerpen zoals bijvoorbeeld de Code of Conduct, anti-omkopingswetgeving, internationale sanctiewetgeving, mededingingsrechtelijke vraagstukken etc. De medische wereld is natuurlijk sterk gereguleerd. Wij hebben onder andere te voldoen aan de vereisten van de Medical Device Regulation (MDR). Maar voor deze industrie-specifieke regelgeving heeft TSC Life (gelukkig) een aparte afdeling Regulatory Affairs & Quality Assurance (RAQA) die zich hiermee bezig houden. Natuurlijk zijn de grenzen niet altijd haarscherp en hebben wij regelmatig onderling overleg.   

De onderwerpen die ik als GC tot mijn portefeuille reken, werden voorheen belegd bij andere afdelingen, soms extern uitbesteed ofwel überhaupt niet opgepakt. Als eerste in-house jurist binnen een internationale organisatie was en is het soms behoorlijk pionieren. Een voorbeeld: toen ik begon, had iedere afdeling binnen elk van onze bedrijven een eigen werkwijze voor het opslaan van contracten. Sommige afdelingen bewaarden hardcopy contracten in archiefkasten, andere op gedeelde afdelingsmappen of soms zelfs op persoonlijke schijven van medewerkers. Dus toen ik in mijn eerste werkzame maand een schriftelijke aanzegging van een leverancier ontving waarin aan een bepaald contract werd gerefereerd, was ik nog wel even op zoek voordat ik het contract op tafel had. Inmiddels hebben we alle contracten gedigitaliseerd en centraal opgeslagen in een Contract Lifecycle Management tool waardoor we alle relevante contractuele informatie op een efficiënte manier kunnen ontsluiten.

Datzelfde proces heeft zich voltrokken op andere onderwerpen. Voor onze corporate housekeeping documentatie hebben Legal Entity Management tool geïntroduceerd. We hebben de IE-portefeuilles van onze verschillende bedrijven, die elk met een ander bureau werkten, samengebracht bij één externe IE-provider en samen met die provider een GAP-analyse uitgevoerd om te zien of de portefeuille nog in lijn was met onze strategische prioriteiten. Dat heeft geleid tot een groot aantal aanvullende merkregistraties. Bij de verzekeringen was het landschap vergelijkbaar: in ieder land waar we een groepsbedrijfhebben, hadden we een lokale broker en lokale, standalone verzekeringen. Inmiddels hebben we het beheer van al onze verzekeringen ondergebracht bij één broker en zijn we ver met het centraliseren van onze verzekeringen in een internationaal programma.

Uitdagingen

Met een klein Legal team als dat van ons loop je al snel tegen de grenzen van je capaciteiten aan. Temeer als er ook maar beperkt budget is om extern specialisme aan te trekken. Het is dan ook voortdurend afwegen welke onderwerpen de hoogste prioriteit hebben. Bij die afweging speelt mijn eigen juridische ‘verlanglijst’ een rol: welke onderwerpen vind ik zelf dat we als organisatie aandacht zouden moeten geven, op basis van een eigen risico analyse. Maar uiteraard is de strategische focus van het bedrijf hierbij leidend: wat zijn de strategische speerpunten van het bedrijf en hoe kunnen we daar als Legal team een ondersteunende rol in vervullen.

Waar mogelijk proberen we te zorgen dat we administratief en repetitief werk zo veel mogelijk automatiseren, zodat wij onze tijd zo veel mogelijk kunnen gebruiken voor onderwerpen waar we echt toegevoegde waarde hebben. Ik denk dat dat des te belangrijker is in een klein team. Daarbij speelt Legal Tech en AI een steeds grotere rol.

En concrete uitdaging voor mij voor de komende periode is om te komen tot een programma van permanente educatie van onze collega’s op verschillende Legal & Compliance onderwerpen door middel van e-learnings. Hoewel we trainingen geven aan onze organisatie, bereiken we hiermee nog niet voldoende effect en gaat dit wat mij betreft niet snel genoeg. We gaan ons de komende periode dan ook verdiepen in de verschillende tools, functionaliteiten en prijskaartjes rondom e-learning modules.

Over de auteur(s)

Georg Quak | TSC Life
General Counsel