Familiebedrijven zouden een gesloten cultuur hebben, die geen ruimte biedt voor nieuwe ideeën en werkwijzen. Niets is minder waar! Familiebedrijf BCD Group, opgericht in 1975 door John Fentener van Vlissingen, koos in 1987 heel bewust voor de reisindustrie vanwege de grote kansen op het gebied van technologie en consolidatie. In afgelopen decennia is de reisindustrie drastisch veranderd: van de inmiddels verdwenen reisbureaus op de straathoek, via telefonische en online boekingen naar mobiele apps om vliegtickets te boeken en zakenreizigers 24/7 te informeren. BCD Group heeft de veranderingen omarmt, geïnitieerd en vormgegeven. Door lef te tonen en te blijven investeren in innovatie is BCD Group inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider in de reisindustrie. In deze dynamische setting vervul ik nu ruim twee jaar de positie van eindverantwoordelijk bedrijfsjurist.

In het kort

BCD Group is met ruim 13.000 medewerkers actief in meer dan 110 landen en bestaat uit BCD Travel (zakenreizen), Travix (online reizen), Park ’N Fly (parkeren nabij luchthavens) en joint ventures Parkmobile International (mobiele parkeerapplicaties) en AERTrade International (consolidating en fulfillment). 

E-Commerce

BCD Travel, het grootste dochterbedrijf binnen de groep, is ooit begonnen als reisagent voor de verkoop van vliegtickets, maar biedt tegenwoordig hightechproducten, zoals een eigen geavanceerde reisapp, planning en ‘en route’ services, intelligente data-analyses en consultancy. Minder bekend is dat ook Travix onderdeel uitmaakt van de groep. Het internationale online reisbedrijf heeft 5 verschillende consumentenmerken, waarvan CheapTickets, Vliegwinkel en BudgetAir wellicht de meest bekende namen in Nederland zijn. Binnen dit e-commerce bedrijf zijn IT-development en marketing de kern, terwijl het bedrijfsresultaat voor een groot deel terug te voeren valt op de online verkoop van vliegtickets. Technische voorsprong en dus innovatie is bij beide bedrijven essentieel om de veeleisende reizigers tevreden te (blijven) houden.

Mobiliteitsconcept van de toekomst

Amerikaanse dochter Park ’N Fly faciliteert ruim 27.000 parkeerplaatsen nabij 16 Amerikaanse luchthavens, maar is bovenal een belangrijke technologiespeler geworden die eigen betaalportals en reserveringstools ontwikkelt. Via het Park ’N Fly Network biedt het bedrijf tevens parkeeroplossingen op 86 verschillende locaties door heel Amerika.

Daarbij is BCD Group een van de partijen die Parkmobile International in de Verenigde Staten is gestart. Het bedrijf, dat in Nederland en Europa een welbekende aanbieder is voor mobiele parkeerbetalingen en digitale parkeeroplossingen, neemt samen met BMW de volgende stappen richting het mobiliteitsconcept van de toekomst. Waar nu veelal de smartphone gebruikt wordt voor parkeerdiensten zal het bedrijf intelligente en volledig geïntegreerde parkeer- en betaaloplossingen gaan aanbieden.

Decentraal en betrokken

Inhoudelijk ligt mijn focus op het corporate, compliance en M&A vlak. Daarnaast vervul ik binnen de governance structuur een rol als corporate secretaris en ben ik direct betrokken bij onder meer RvC en bepaalde aandeelhouders aangelegenheden. De verschillende bedrijven binnen BCD Group worden decentraal aangestuurd met redelijk autonoom eigen management. Elk met een eigen inhouse juridische afdeling, meestal bestaande uit meerdere juristen en paralegals, die werken vanuit verschillende werelddelen. Mede door mijn eerdere rollen binnen twee van de dochtermaatschappijen, heb ik een goede band opgebouwd en veel affiniteit gekregen met de dagelijkse business en kan ik hen vanuit mijn rol als general counsel de nodige ondersteuning bieden.

Familiebedrijven & Innovatie

Onze oprichter, John Fentener van Vlissingen, is de drijvende kracht achter de jaarlijkse Familiebedrijven Award. Hij benadrukt dat juist familiebedrijven zorgen voor de nodige innovatie in Nederland. Familiebedrijven blijken meer te investeren  in innovatie dan vergelijkbare andere ondernemingen en door hun focus op de lange termijn en hun medewerkers loopt kostbare kennis er minder snel de deur uit. BCD Group is continue in beweging: de wetgeving verandert, de markt ontwikkelt zich, management, aandeelhouders en andere betrokken stakeholders roeren zich en de onderneming dendert maar door. Dat maakt deze baan dag na dag weer tot een enorme uitdaging, waarbij ik mijzelf uiteraard blijf ontwikkelen en vernieuwen!

Marten Schilt, General Counsel BCD Group

Over de auteur:

schermafbeelding-2016-09-09-om-13-53-32Marten is als GC, lid van het BCD Management Team en “trusted advisor” van de Raad van Bestuur, de eindverantwoordelijke voor alle juridische zaken van de BCD Group.