Terugblik op het General Counsel NL Jaarcongres 2014

Schermafbeelding 2014-12-04 om 15.55.11“Change before you have to”, met die woorden trapt gespreksleider Charles Groenhuijsen op donderdag 27 maart het drukbezochte General Counsel NL Jaarcongres af. Deze bekende quote van Jack Welch van General Electric sluit mooi aan bij het thema van vandaag. “Digitalisering, privacy, cybercrime… er verandert ontzettend veel in jullie wereld”, gaat hij verder.

Het General Counsel NL Jaarcongres in het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen ging deze keer over de impact die digitalisering heeft op het werk van een General Counsel. Wat komt er door de open netwerk- en informatiesamenleving allemaal op ons af? Keynote speaker Martijn Aslander ziet grote kansen en mogelijkheden. Zijn visie op het digitale tijdperk deelt hij dan ook graag met de aanwezige GCs. “In onze netwerksamenleving geldt een nieuw paradigma. Voorheen was je succesvol als je je kennis voor jezelf hield; nu gaat het erom dat je dit deelt.”

Overbodig

Aslander licht zijn inspirerende verhaal toe met allerlei voorbeelden. “We gaan naar een samenleving waar toegang belangrijker wordt dan bezit. Wat er gebeurt is dat tussenpersonen geleidelijk verdwijnen, ofwel: internet is cutting out the middlemen.” Zo vind je op de website Instructables.com allerlei handleidingen om dingen te maken, zoals een zelfbewaterende plant. “Miljoenen mensen delen online hun kennis en oplossingen, waardoor alles steeds goedkoper wordt. En door technologische ontwikkelingen als de 3D-printer maak je producten gewoon zelf, van lego tot auto’s. Steeds meer bedrijven raken daardoor op den duur overbodig.”

Andere houding

De boodschap van Aslander is helder: “In een wereld van toenemende digitalisering gaan zaken heel snel veranderen. 80 procent van de organisaties zal verdwijnen, omdat ze te log en te groot zijn. We hebben dan ook een andere houding nodig, een andere benaderingswijze van zaken doen.” Wat betekent dat voor het werk van een GC? Tijdens de roundtables werd, onder begeleiding van Charles Groenhuijsen, gediscussieerd over verschillende stellingen.

Toegevoegde waarde

De aanwezigen waren het eens met de eerste stelling ‘De vergaande digitalisering van de maatschappij maakt dat GCs meer van Veranderkracht en ICT moeten weten dan van Juridische Zaken’. Daarbij werd opgemerkt dat een GC ook interpretatiekracht nodig heeft en meer de rol van persoonlijke gids moet aannemen. Dit geeft toegevoegde waarde, want het gaat om juridische kennis én om management. Bij de stelling ‘Ons werk valt niet te digitaliseren’ kwam naar voren dat dit deels zou kunnen maar nooit helemaal. Het werk bestaat immers ook steeds meer uit het managen van je team. Met de stelling ‘Over Privacy hoef ik me niet meer druk te maken: privacy bestaat niet meer’ waren de meningen 50/50 verdeeld. Zo werd opgemerkt dat wetgeving nog steeds zorgt voor privacy, maar dat lijkt een schijnveiligheid met de cookies die al het surfgedrag in kaart brengen.

Netwerk

Na de GCN Roundtables volgden nog elf praktische GCN Powersessies over digitalisering die werden afgewisseld met netwerkpauzes. Zoals Petra van Hilst en Michiel van Straaten al bespraken in hun welkomstwoord, blijft GCN de focus richten op het faciliteren van deze ontmoetingen. GCN is dan ook vol enthousiaste plannen het kennisnetwerk voor eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen verder op de kaart te zetten.

Alle Powersessies op een rijtje 

Hieronder vind je (de links naar) alle samenvattingen van alle Powersessies –  met veel dank aan alle GCN Partners die dit mede mogelijk gemaakt hebben.

PS 1: Cyber Risico’s niet alleen een IT risico – Alvarez & Marsal, Tjeerd Krol en Michel Grummel

PS 2: Online Branding: Naming & Shaming in a digital environment – Baker & McKenzie, Michiel Odink

PS 3: Big Data: wat kan? Wat mag? En wat moet mogen? – Bird & Bird, prof.mr Gerrit-Jan Zwenne

PS 4: Privacy Compliance in de toekomst: risico’s en kansen – Boekel de Neree, Marc Elshof

PS 5: Cyber Security-Risks and challenges for GCs – Clifford Chance, Alvin Khodabaks en Jaap Tempelman

PS 6: Met Contract Assembly naar optimaal Contract Management – De Brauw Blackstone Westbroek, Esther Albers en Harm Bavinck

PS 7: Hoe kan de GC het bedrijf beschermen, juist op het niveau van de bestuurders – Diligent Boardbooks, Jesse Thiel en Mascha van Eijk

PS  8: Hoe werkt bewijsbeslag en e-discovery? – Höcker Advocaten, Joep Meddens en Cathalijne van der Plas

PS 9: Datadetectie van de toekomst: voorspellen is beter dan genezen – KPMG, Renske van Hooff

PS 10: GC goes digital 2.1: Do’s and Don’ts – NautaDutilh, Joost Italianer en Piet Sippens

PS 11: Digitale Emotie: Van Benthem & Keulen – Rutger van Rompaey en Iris Jansen

Schermafbeelding 2014-12-04 om 16.08.00

 

 

 

Join us

Het grootste kennisnetwerk voor General Counsel en Chief Legal Officers

Sluit je ook aan bij hét professionele peer-to-peer netwerk

Join us